Till innehållet
Du är: Arbetare
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

Familj och Livssituationer

Ett bra tillfälle att se över ditt försäkringsskydd är när din familjesituation ändras, till exempel genom att du blir sambo, får barn eller separerar. Vi förklarar hur det kan påverka din pension men också hur tjänstepensionen du får från jobbet kan användas för att skapa trygghet för din familj under ditt yrkesliv.

Ett långt yrkesliv ger högre pension

Det finns ett antal olika val du kan göra i livet för att få högre pension. Pension beskrivs ofta som uppskjuten lön. Det innebär att högre lön och fler arbetade timmar också ger högre pension. Deltidsarbete, frånvaro från yrkeslivet eller tidig pensionering är också sådant som påverkar pensionen. Allt bestämmer man inte själv, ibland svänger livet utan att man bett om det. 

När saker förändras i familjen

Ibland händer saker i familjen – det hör livet till. Du kan bli sambo, gifta dig, få barn, vara föräldraledig, skilja dig, bli särbo och gifta dig igen. Vid alla de här händelserna är det läge att se över dina försäkringar.

Skillnaden mellan att vara sambo och gift

När det gäller försäkringar kan det vara stor skillnad på om du är sambo eller gift. Om du till exempel skulle dö har nämligen din sambo i vissa försäkringar inte samma rätt till ersättning som din make eller maka. Men du kan skriva in din sambo som förmånstagare i flertalet livförsäkringar. När det gäller arv, dvs dina bankpengar och egendomar, måste du skriva ett testamente om du vill att din sambo ska ärva dig. Ett speciellt samboavtal löser bara vem som äger vad, men brukar alltid rekommenderas av jurister och då är det viktigt att du gör det på ett juridiskt korrekt sätt. Ta gärna hjälp av din bank eller något annat proffs inom området.  

Jämnt fördelad föräldraledighet = jämnare pension

Om en av föräldrarna tar ut mer föräldraledighet än den andra innebär det att hen går miste om en del av sin lön. Och eftersom pensionen baseras på lönen innebär det alltså att hen får lägre pension. Därför är det bäst att fördela föräldraledigheten så jämnt det går. Men ni kan också kompensera på andra sätt, till exempel genom att flytta över premiepension till den som har mindre på pensionskontot eller att den som tar största delen av föräldraledigheten får ett eget bankkonto där den andra fyller på. 

Allmän pension fortsätter betalas in under din föräldraledighet, men baseras då på din föräldrapenning istället för din lön.

Om du är privatanställd arbetare och din arbetsgivare har kollektivavtal finns det möjlighet till extra pengar under upp till 6 månader när du är föräldraledig och samtidigt tar ut ersättning från Försäkringskassan. Den extra ersättningen motsvarar ca 10 % av din lön men också avsättningar till din tjänstepension. 

Läs mer och anmäl din föräldraledighet hos Afa Försäkring.

Det händer med din pension om du dör

Och dina pensionspengar då, vad händer med dem om du skulle dö? Det är olika för olika delar av din pension, och beror på om du dör innan eller efter du går i pension. 

Den allmänna pensionen från staten fördelas ut till andra pensionssparare om du skulle dö. Men för den delen som heter premiepension kan du välja att teckna ett skydd som gör att pengarna istället går till din familj. Det gör du i så fall i samband med att pensionen ska börja betalas ut. 

När det gäller din tjänstepension kan du teckna ett skydd som gör att din familj får allt som finns sparat i din tjänstepension om du skulle dö. Läs mer om återbetalningsskydd och de val du har att fundera över hos Fora

Extra skydd om du skulle dö

Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du skulle dö – speciellt för dig som har familj och din inkomst är en viktig del av ekonomin. Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du en livförsäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), som ger din familj pengar när du dör. Utöver det kan du genom din tjänstepension välja att lägga till extra skydd i form av återbetalningsskydd och familjeskydd. Här kan du läsa mer om hur försäkringarna gäller vid dödsfall.

När det händer saker i arbetslivet 

Ditt yrkesliv kan så klart också ta olika vändningar. Du kanske byter arbetsgivare, blir arbetslös eller behöver sjukskriva dig en längre tid. Även vid den här typen av händelser är det viktigt att du har koll på vad som gäller kring din pension och dina försäkringar. 

Nytt jobb kan innebära ny typ av tjänstepension

Om du byter jobb kan det hända att du får en annan typ av tjänstepension. Men det är ingen fara. Du kommer behålla allt du tjänat in, och pengarna kommer fortsätta växa tills du går i pension. Men glöm inte att kolla upp så att du faktiskt får tjänstepension från ditt nya jobb. 

Kollektivavtal ger glada pensionärer

När du väl går i pension efter ett långt yrkesliv så kommer troligtvis huvuddelen av din pension komma från staten, via det allmänna pensionssystemet. Men den kollektivavtalade tjänstepensionen kommer också vara betydelsefull. För de flesta kommer den troligtvis vara skillnaden mellan en låg eller fullt rimlig pension. Tjänstepension ingår alltid som en del av kollektivavtalet. Om högre pension ger glada pensionärer, ja då ger kollektivavtalet också glada pensionärer.      

Så funkar tjänstepensionen om du blir sjukskriven

Det kan så klart hända att du blir sjukskriven en period under ditt arbetsliv, men då finns ett skydd genom kollektivavtalet som ser till att din tjänstepension inte tar stryk. Den heter premiebefrielseförsäkringen och tar över inbetalningarna om du är sjukskriven mer än 14 dagar med sjukpenning från Försäkringskassan. 

Om du får en riktigt besvärlig sjukdom som gör att du aldrig kan komma tillbaka till jobbet täcker försäkringen inbetalningarna ända tills det är dags att gå i pension. 

Läs mer och anmäl sjukskrivning hos Afa Försäkring

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.