Till innehållet

När en anställd ska vara tjänstledig

När någon av dina anställda ska vara tjänstledig kan dina inbetalningar till hens pension och försäkringar påverkas och ibland pausas helt. Även det skydd den anställda har genom försäkringarna kan förändras. Därför är det viktigt att både du och din anställda har koll på vad som gäller vid en tjänstledighet.

Gör så här när en anställd ska vara tjänstledig

Det finns vissa saker du som arbetsgivare behöver tänka på inför och under en tjänstledighet. Följ våra checklistor för att få koll på alla delar.

Fortsätt rapportera in kontant utbetald bruttolön, det vill säga all lön före skatt, månadsvis till Fora. 

Rapportera lön till Fora Länk till extern webbsida, öppnas i nytt fönster

Afa-försäkringarna gäller i regel vid studier, föräldraledighet och övrig tjänstledighet. Men om den anställda är borta från jobbet längre än 6 månader kan försäkringsskyddet minska eller upphöra helt. Vissa försäkringar gäller även en tid efter att den anställda slutat. Det kallas för efterskydd. 

Du betalar inte in något till arbetarens tjänstepension när hen är tjänstledig. Om det rör sig om en föräldraledighet tar premiebefrielseförsäkringen över inbetalningen av pensionspremier.

Om den anställda ska vara helt tjänstledig, alltså till 100 %, ska du avanmäla den anställda i Collectums internetkontor. 

Avanmäl hos Collectum Länk till extern webbsida, öppnas i nytt fönster

Om den anställda är tjänstledig på deltid, till exempel 50 %, ska du anmäla utbetald bruttolön om det är ITP 1 eller årslön för den aktuella arbetstiden om det är ITP 2.

Rapportera lön till Collectum Länk till extern webbsida, öppnas i nytt fönster

Du ska fortsätta betala Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) för den anställda. Om du har tecknat den hos Alecta ska du göra en gruppanmälan till Collectum. 

Gruppanmäl för Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) Länk till extern webbsida, öppnas i nytt fönster

När en anställd är tjänstledig för studier ska du däremot inte betala för personens Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), som ger familjen pengar om den anställda dör. Om den anställda har studiestöd har hen rätt till ett förlängt efterskydd.

Du är inte skyldig att betala ITP tjänstepension för den som är tjänstledig. Den anställda har 3 månaders efterskydd.

Vanliga frågor när en anställd ska vara tjänstledig

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.