Till innehållet
Logga in

Försäkringsskydd för företagare och vd

Den pension och försäkring du tecknar för de anställda enligt kollektivavtalet gäller inte för företagets ägare och vd. Ett undantag är Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) som gäller för alla. Det är viktig att se till att även ägare och vd har ett bra försäkringsskydd.

Ägare brukar benämnas företagare. Om en person ska räknas som företagare eller anställd i ett företag beror på bolagsform, ägarandel och familjerelation. 

Vem räknas som företagare? 

  • Ägare i enskild firma 
  • Alla ägare i ett handelsbolag 
  • Komplementären i ett kommanditbolag (den som har obegränsat ekonomiskt ansvar i bolaget). 
  • Aktieägare i ett aktiebolag som antingen själv eller tillsammans med make, maka, barn och föräldrar äger minst en tredjedel av aktierna. 

Försäkringsskydd för företagare 

Företagare omfattas inte automatiskt av kollektivavtalad tjänstepension och försäkring, förutom Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Det är viktigt att även företagaren har ett bra försäkringsskydd. 

Det finns olika alternativ för att ordna försäkringsskyddet: 

  • Teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar, ITP-planen via Collectum och försäkringar via Fora. Företagare kan inte omfattas av Omställning- och kompetensstöd (TRR). 
  • Teckna Företagarens egen försäkring hos Fora. Här väljer du vilka försäkringar som ska ingå, så kallade tilläggsförsäkringar. 
  • Teckna individuella försäkringar hos valfria försäkringsbolag. 

För att kunna teckna Företagarens egen försäkring hos Fora  ska företaget ha tecknat ett försäkringsavtal för företaget.  

För att teckna ITP-planen via Collectum krävs kollektivavtal. Ägare av enskild firma, handelsbolag och komplementär i ett kommanditbolag kan inte ha tjänstepensionen ITP. 

Försäkringsskydd för vd 

Det är viktigt att även vd har ett bra försäkringsskydd. Vd som räknas som tjänsteman omfattas inte automatiskt av kollektivavtalad tjänstepension och försäkring, förutom Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).  

Det finns olika alternativ för att ordna försäkringsskyddet: 

  • Teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkringar, ITP-planen via Collectum och försäkringar via Fora. Vd kan inte omfattas av Omställning- och kompetensstöd (TRR). 
  • Teckna individuella försäkringar hos valfria försäkringsbolag. 

För att teckna ITP-planen via Collectum krävs kollektivavtal.  

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.