Till innehållet
Logga in

Kom i gång med försäkringarna - ny med kollektivavtal

Är du arbetsgivare på ett privat företag och har tecknat kollektivavtal? Det innebär att du ska teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkring för dina anställda. Du ska också löpande hålla koll på och administrera försäkringarna. Vi hjälper dig att komma i gång så att det blir rätt för ditt företag och dina anställda.

Arbetsgivarens ansvar 

Ditt kollektivavtal är en trygghet för både dig och dina anställda. Tjänstepensionen och försäkringarna ger dina anställda ett extra skydd när saker händer under och efter arbetslivet. Som arbetsgivare ansvarar du för att teckna försäkringsavtalen. Du ansvarar också för att löpande administrera försäkringspaketet.  

Är du osäker på om det här gäller dig och ditt företag? Här kan du läsa mer - gäller det här mig?

Teckna rätt tjänstepension och försäkring 

Vilken typ av tjänstepension och försäkringar du ska teckna beror på om dina anställda är tjänstemän eller arbetare. Arbetsuppgifterna styr i de allra flesta fall om den anställda ses som arbetare eller tjänsteman, men inte alltid. Kolla därför alltid upp detta med ditt arbetsgivarförbund, fackförbund eller oss på Avtalat, så att det blir rätt från början.  

När du ska teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkring för dina anställda ska du först teckna försäkringsavtal med de bolag som administrerar försäkringarna. För arbetare ska du teckna avtal med Fora och för tjänstemän ska du teckna avtal med både Collectum och Fora.  

Alla anställda omfattas 

Alla anställda, förutom ägare (företagare) och vd på företaget, omfattas automatiskt av tjänstepensionen och försäkringarna. Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller däremot för alla. 

Arbetsgivaren kan frivilligt teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkring eller andra lösningar för företagare och vd.

Läs mer om försäkringar för företagare och vd

Dina anställdas tjänstepension och försäkringar 

Den pension som arbetare får via jobbet heter Avtalspension SAF-LO. För tjänstemän heter pensionen ITP. Tjänstepensionen innebär att den anställda får extra pengar till sin pension. Dessutom ingår ett antal försäkringar som ger ett extra skydd vid olika händelser i livet. 

Läs mer om dina anställdas pension och försäkringar

Vad kostar det?

Vi har sammanställt arbetsgivarens kostnader för de kollektivavtalade tjänstepensionerna och försäkringarna. Vad som gäller för arbetare, tjänstemän med ITP 1 och tjänstemän med ITP 2. Du kan också se årets basbelopp och arbetsgivaravgifter. 

Kostnader och premier

Håll koll och administrera försäkringarna 

Som arbetsgivare ansvarar du för att löpande administrera försäkringarna. Du ska bland annat rapportera in dina anställdas löner och ha koll på när det händer saker som påverkar försäkringarna. Det kan gälla när en anställd är sjukskriven, föräldraledig eller råkat ut för en arbetsskada.

Våra checklistor hjälper dig att hålla koll. 

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.