Till innehållet
Du är: Tjänsteman 
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Familj & Livssituationer

När saker händer i livet och familjen finns det några saker du behöver tänka på kring pensionen och försäkringarna du har via jobbet. Dels finns det händelser som kan påverka dem, och dels kan du göra vissa tillval som skyddar din familj och er ekonomi.

Din lön påverkar din pension

Pensionen påverkas av både lönens storlek och om du jobbar för en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal är du garanterad tjänstepension. 

När saker förändras i familjen

Ibland händer saker i familjen – det hör livet till. Du kan bli sambo, gifta dig, få barn, vara föräldraledig, skilja dig, bli särbo och gifta dig igen. Vid alla de här händelserna är det läge att se över dina försäkringar.

Om din inkomst ska räcka till fler människor än dig själv är det här extra viktigt. Fråga dig själv vad som skulle hända om din inkomst från en månad till en annan skulle bli mycket mindre, eller försvinna helt. Hur skulle det påverka dig och din familj? Om du kommer fram till att det skulle bli tufft kan det vara läge att teckna extra försäkringar. Det är också (alltid!) en bra idé att sätta upp ett sparkonto, så det finns en buffert om något oförutsett skulle hända. På konsumenternas.se kan du läsa mer om försäkringar och sparande.

Skillnaden mellan att vara sambo och gift

När det gäller försäkringar kan det vara stor skillnad på om du är sambo eller gift. Om du till exempel skulle dö har nämligen din sambo i vissa försäkringar inte samma rätt till ersättning som din make eller maka. Men du kan skriva in din sambo som förmånstagare i flertalet livförsäkringar. När det gäller arv dvs dina bankpengar och egendomar måste du skriva ett testamente om du vill att din sambo ska ärva dig. Ett speciellt samboavtal löser bara vem som äger vad men brukar alltid rekommenderas av jurister och då är det viktigt att du gör det på ett juridiskt korrekt sätt. Ta gärna hjälp av din bank eller något annat proffs inom området.  

Jämnt fördelad föräldraledighet = jämnare pension

Om en av föräldrarna tar ut mer föräldraledighet än den andra innebär det att hen går miste om en del av sin lön. Och eftersom pensionen baseras på lönen innebär det alltså att hen får lägre pension. Därför är det bäst att fördela föräldraledigheten så jämnt det går. Men ni kan också kompensera på andra sätt, till exempel genom att flytta över premiepension till den som har mindre på pensionskontot eller att den som tar största delen av föräldraledigheten får ett eget bankkonto där den andre fyller på. 

Den allmänna pensionen fortsätter betalas in under din föräldraledighet, men baseras då på föräldrapenningen istället för din lön.

Om du har ITP 1 betalas pengar in till din tjänstepension i max 13 månader när du är föräldraledig och samtidigt tar ut ersättning från Försäkringskassan. Har du ITP 2 är din arbetsgivare inte skyldig att fortsätta betala, men hen rekommenderas göra det i 11 månader. 

Det händer med din pension om du dör

Och dina pensionspengar då, vad händer med dem om du skulle dö? Det är olika för olika delar av din pension, och beror på om du dör innan eller efter du går i pension. 

Pensionen från staten fördelas ut till andra pensionssparare om du skulle dö. Men för den delen som heter premiepension kan du välja att teckna ett skydd som gör att pengarna istället går till din familj. Det gör du i så fall i samband med att pensionen ska börja betalas ut. 

När det gäller din tjänstepension ser det lite olika ut beroende på om du har ITP 1 eller ITP 2. Har du ITP 1 kan du teckna ett skydd som gör att din familj får allt som finns sparat i din tjänstepension om du skulle dö. Har du ITP 2 kan du bara lägga till skydd för den mindre delen, ITPK.

Extra skydd om du skulle dö

Det är faktiskt viktigt att fundera på vad som skulle hända om du dog, även om det kan kännas jobbigt. Se över vilka skydd din familj har och om du behöver teckna några extra skydd. Fundera också över vem du vill ska få ersättning – det är nämligen inte säkert att pengarna per automatik hamnar där du tänkt. 

Det är till exempel inte en självklarhet att din sambo får pengar. Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) – livförsäkringen som alla med kollektivavtal täcks av – ger bara ersättning till din sambo om du skrivit ett så kallat förmånstagarförordnande. Du som har ITP 2 och tjänar över en viss summa täcks dessutom av en livförsäkring som heter ITP Familjepension. Den kan bara ge ersättning till din make, maka eller barn under 20 år.

Ta hjälp av vår digitala rådgivningstjänst

Känns det klurigt att veta vilka val du ska göra kring din pension? Om du har din tjänstepension i ITP kan du få hjälp att få ordning på dina val i Avtalats digitala rådgivningstjänst. De råd du får i rådgivningstjänsten utgår från dig och dina behov, och är helt kostnadsfria. Här är Avtalats rådgivningstjänst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När det händer saker i arbetslivet 

Ditt yrkesliv kan så klart också ta olika vändningar. Du kanske byter arbetsplats, jobbar utomlands en period eller behöver sjukskriva dig en längre tid. Även vid den här typen av händelser är det viktigt att du har koll på vad som gäller kring din pension och dina försäkringar. 

Nytt jobb kan innebära ny typ av tjänstepension

Om du byter jobb kan det hända att du får en annan typ av tjänstepension. Men det är ingen fara. Du kommer behålla allt du tjänat in, och pengarna kommer fortsätta växa tills du går i pension. Men glöm inte att kolla upp så att du faktiskt får tjänstepension från ditt nya jobb. 

Samma skydd när du jobbar utomlands 

Även om du jobbar utomlands för företagets räkning kan din arbetsgivare fortsätta betala in pengar till din pension. Dessutom täcks du av dina kollektivavtalade försäkringar, precis som om du varit hemma i Sverige. 

Så funkar tjänstepensionen om du blir sjukskriven

Det kan så klart hända att du blir sjukskriven en period under ditt arbetsliv, men då finns ett skyddsnät som ser till att din tjänstepension inte tar stryk. Din arbetsgivare har nämligen tecknat en försäkring som gör att pengarna fortsätter betalas in – trots att du inte jobbar. För dig som har ITP 1 börjar försäkringen gälla när du varit sjuk i 14 dagar, och för dig som har ITP 2 gäller den efter 90 dagar. Om du får en riktigt besvärlig sjukdom som gör att du aldrig kan komma tillbaka till jobbet täcker försäkringen inbetalningarna ända tills det är dags att gå i pension.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.