Till innehållet
Logga in

Avtalspension SAF-LO

Avtalspension SAF-LO är en kollektivavtalad tjänstepension för privatanställda arbetare. Tjänstepensionen innebär att du får pengar sparade till din pension, vilket gör att du kommer få ut mer pengar som pensionär.

Så här fungerar Avtalspension SAF-LO

Du kommer få pengar från minst två håll när du blir pensionär. Förutom allmän pension, som du har rätt till enligt lag och som betalas ut av Pensionsmyndigheten, betalar även din arbetsgivare in pengar. Den här delen av din pension heter Avtalspension SAF-LO och är en viktig del av din totala pension.  

Från och med den månad du fyller 22 år börjar din arbetsgivare betala in pengar till din tjänstepension. Om du fortsätter jobba på företag med kollektivavtal pågår inbetalningarna fram till du fyller 65 år. 

Allt slags arbete räknas

Hur mycket din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension styrs av din totala lön under ett år. Vad som är bra är att all typ av lön räknas, till exempel för vikariat och deltidsanställning. Samma sak gäller ersättningar för till exempel övertid eller obekväm arbetstid (OB). 

Så mycket betalar din arbetsgivare in 

Pengarna din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension motsvarar minst 4,5 % av din totala lön under ett år. Om du till exempel har en månadslön på 30 000 kronor tjänar du alltså in minst 1 350 kronor till din tjänstepension varje månad.  

För den del av din lön som överstiger motsvarande 47 625 kronor i månaden betalar arbetsgivaren in 30 %.  

Om du är sjukskriven eller föräldraledig betalar inte din arbetsgivare in till din Avtalspension SAF-LO. I stället kan du ansöka om insättning till tjänstepensionen från en premiebefrielseförsäkring, som också är en av försäkringarna du har via jobbet. Försäkringen ser till att du inte går miste om pensionspengar när du inte får din vanliga lön. 

Placera dina pengar 

Du kan själv välja sparform för dina pengar, traditionell försäkring eller fondförsäkring. Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos AMF.  

AMF har valts ut av parterna Svenskt Näringsliv och LO för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande. 

Lägga till skydd för din familj 

Du kan välja att lägga till extra skydd som kan ge ersättning till din familj när du dör. Skydden heter återbetalningsskydd och familjeskydd. Det är upp till dig om du vill välja ett, båda två eller avstå helt. Lägg bara till skydden om du har familj som har behov av dem. 

  • Återbetalningsskydd om du lägger till återbetalningsskydd får dina anhöriga de pengar som sparats ihop till din tjänstepension när du dör.
  • Familjeskydd - en försäkring som ger din familj pengar om du dör innan du har fyllt 65 år.

Se din tjänstepension och gör dina val hos Fora 

Fora är valcentral och administrerar din tjänstepension. Genom att logga in på Mina sidor på fora.se kan du få en överblick av hur mycket pengar din arbetsgivare betalat in till din tjänstepension. Du kan också göra val, omval eller flytta dina pensionspengar.  

En gång om året får du ett pensionsbesked från Fora med uppgifter om bland annat värdet för din Avtalspension SAF-LO, vilka pensionsbolag du har pengarna hos och vilken lön din arbetsgivare har rapporterat in till Fora.  

Deltidspension 

Deltidspension innebär både att din arbetsgivare betalar in extra pengar till din tjänstepension och att du kan få en möjlighet att gå ned i tid i slutet av arbetslivet. Det här gäller inom vissa kollektivavtal. Här kan du läsa mer om deltidspension

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.