Till innehållet
Logga in

Återbetalningsskydd

När du jobbar på ett företag som har kollektivavtal har du tjänstepension via jobbet. Du har möjlighet att lägga till ett återbetalningsskydd för din tjänstepension. Det är ett efterlevandeskydd som ger din familj de pengar du tjänat in till din tjänstepension när du dör.  

Så fungerar återbetalningsskyddet

Om du vill ha ett återbetalningsskydd behöver du själv aktivt välja till det. Beroende på hur din familjesituation ändras kan du välja att lägga till eller ta bort skyddet.

I första hand är det din make, maka, registrerad partner eller sambo som får pengarna. I andra hand är det dina barn. Genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande kan du ändra ordningen eller fördelningen på vem i din familj som ska få pengarna. Det är alltid det senast inskickade förmånstagarförordnandet som gäller.

Om du väljer att lägga till återbetalningsskydd efter första valtillfället för din tjänstepension behöver du oftast lämna en hälsoprövning.

Återbetalningsskydd eller inte

Du betalar ingen avgift för återbetalningsskyddet. Men din framtida pension blir något lägre eftersom du inte får ta del av arvsvinst från andra pensionssparare. Så välj bara återbetalningsskydd om det verkligen behövs. 

Om du inte valt till ett återbetalningsskydd fördelas din tjänstepension ut till andra som pensionssparar om du dör.

Förutom återbetalningsskydd kan du också välja till ett familjeskydd för din tjänstepension.

Läs mer vad som gäller för dig

Kollektivavtalad försäkring fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.