Till innehållet
Logga in

Föräldraledighet - vilka ersättningar kan du få när du ska vara föräldraledig?

Som förälder har du rätt till föräldraledighet och det gäller oavsett vilken anställningsform du har. När du är föräldraledig kan du få föräldrapenning från Försäkringskassan. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kan dessutom få en extra ersättning.

Föräldraledighet

Om du vill utnyttja din rätt till föräldraledighet ska du berätta det för din arbetsgivare minst två månader före ledighetens början.  

Du har rätt till föräldrapenning som Försäkringskassan betalar ut under din föräldraledighet. Föräldrapenningen gäller under vissa villkor, du ska till exempel vara hemma med ditt barn i stället för att jobba, studera eller söka arbete. Ett annat villkor är att du måste bo och vara försäkrad i Sverige. 

Extra ersättning genom kollektivavtalad försäkring 

När du jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor har du oftast rätt till en extra ersättning när du är föräldraledig. Det är bestämt i kollektivavtalet och fungerar litet olika beroende vilket avtal du tillhör. Om du är arbetare gäller en försäkring som kallas Föräldrapenningtillägg och om du är tjänsteman heter den extra ersättningen föräldralön. Kolla med din arbetsgivare eller ditt fackförbund vad som gäller för dig. 

Du har automatiskt både tjänstepension och flera försäkringar via jobbet. För att du inte ska gå miste om inbetalningar till din tjänstepension när du är föräldraledig kan du ha en försäkring som heter Premiebefrielseförsäkring. Den ersätter arbetsgivarens inbetalningar till din tjänstepension under en period.  

Läs mer om vad som gäller för dig

Som arbetsgivare behöver du ha koll på hur du ska administrera de anställdas försäkringar. 

Kollektivavtalad försäkring fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.