Till innehållet
Logga in

Tjänstledighet

Tjänstledighet innebär att du är ledig utan lön från din arbetsgivare. Om du planerar att vara tjänstledig är det viktigt att kolla upp hur din tjänstepension och dina försäkringar via jobbet påverkas. Beroende på hur länge du är tjänstledig kan ditt försäkringsskydd minska eller upphöra.

Det finns flera olika typer av tjänstledighet, till exempel:

En arbetsgivare måste inte bevilja en tjänstledighet om det inte finns en lagstiftning eller ett avtal som ger dig rätt att vara ledig för den typen av tjänstledighet du ansöker om.

Vid en ansökan om allmän tjänstledighet för att bara vara ledig har arbetsgivaren ingen skyldighet att godkänna din ansökan. Genom studieledighetslagen kan du vara tjänstledig för studier både på heltid och deltid.

Om du är borta från yrkeslivet påverkar det pensionen, eftersom du tjänar in både allmän pension och tjänstepension utifrån storleken på din inkomst.

Hur påverkar tjänstledighet din pension och försäkringar via jobbet?

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor har automatiskt kollektivavtalad försäkring.

Om du är 100 % tjänstledig är din arbetsgivare inte skyldig att betala in pengar till din tjänstepension. Vissa försäkringar via jobbet kan fortsätta att gälla, men det beror på hur länge du är tjänstledig.

Det är viktigt att du kollar upp med din arbetsgivare eller fackförbund vad som gäller för just dig och på din arbetsplats.

Läs mer vad som gäller för dig

Som arbetsgivare behöver du ha koll på hur du ska administrera de anställdas försäkringar. 

Kollektivavtalad försäkring fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.