Till innehållet

ITP

Du som är tjänsteman, och jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal, har en tjänstepension som heter ITP.

Det här är ITP

ITP är en kollektivavtalad tjänstepension för privatanställda tjänstemän. Att ha ITP innebär många bra saker. Den kanske mest självklara är att du får pengar sparade till din pension, vilket gör att du kommer få ut mer pengar som pensionär. 

ITP är mer än pension

Med ITP får du, förutom pengar till din pension, även andra försäkringar som hjälper dig ekonomiskt om du till exempel blir sjuk. Det ingår också en försäkring som ger dina efterlevande ersättning om du dör. Dessutom finns det en möjlighet att lägga till ytterligare skydd om behovet finns.

ITP 1 eller ITP 2

Det finns två tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän, ITP 1 och ITP 2. Det vanliga är att du har ITP 1 om du är född 1979 eller senare och ITP 2 om du är född 1978 eller tidigare. På vissa företag har dock alla tjänstemän ITP 1, oavsett ålder.

Här kan du lära dig mer

Gör dina val hos Collectum

Collectum är valcentral och hanterar dina ITP-val. Genom att logga in på Mina sidor på collectum.se kan du få en överblick av hur mycket pengar din arbetsgivare betalat in till din tjänstepension. Du kan välja pensionsbolag och sparform. Du kan också välja att lägga till skydd som innebär att din familj får ekonomisk ersättning om du skulle dö.

En gång om året får du ett årsbesked från Collectum med uppgifter om bland annat värdet för din tjänstepension ITP, vilka pensionsbolag du har pengarna hos och vilken lön din arbetsgivare har rapporterat in till Collectum.

Nya valbara pensionsbolag från 1 oktober 2023

Vart femte år upphandlar Collectum pensionsbolag för tjänstepensionen ITP. Syftet med upphandlingen är att ge dig som har tjänstepensionen ITP mesta möjliga pension genom bland annat låga avgifter.

Våren 2023 var det dags för upphandling igen och de nya valbara pensionsbolagen gäller från 1 oktober 2023.

Läs mer om de valbara pensionsbolagen hos Collectum.

Digital rådgivning för tjänstemän

Avtalats rådgivningstjänst är en digital tjänst för dig som har tjänstepensionen ITP. Du får du hjälp med vilka val du kan göra för ITP, utifrån dig och dina behov.

Vanliga frågor och svar om ITP

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.