Till innehållet
Logga in

ITP

Du som är tjänsteman, och jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal, har en tjänstepension som heter ITP.

Det här är ITP

ITP är en kollektivavtalad tjänstepension som gäller för tjänstemän inom den privata sektorn. Att ha ITP innebär många bra saker. Den kanske mest självklara är att du får pengar sparade till din pension, vilket gör att du kommer få ut mer pengar som pensionär. 

ITP är mer än pension

Med ITP får du, förutom pengar till din pension, även andra försäkringar som hjälper dig ekonomiskt om du till exempel skulle bli sjuk. Det ingår också en försäkring som ger dina efterlevande ersättning om du skulle dö. Dessutom finns det en möjlighet att lägga till ytterligare skydd om behovet finns.

ITP 1 eller ITP 2

Det finns två tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän, ITP 1 och ITP 2. Det vanliga är att du har ITP 1 om du är född 1979 eller senare och ITP 2 om du är född 1978 eller tidigare. På vissa företag har dock alla tjänstemän ITP 1, oavsett ålder.

Här kan du läsa om hur din tjänstepension funkar:

Så här gör du dina val

Genom att logga in kan du få en överblick av hur mycket pengar din arbetsgivare betalat in till din tjänstepension. Du kan välja pensionsbolag och sparform. Du kan också välja att lägga till skydd som innebär att din familj får ekonomisk ersättning om du skulle dö.

En gång om året får du ett årsbesked med uppgifter om bland annat värdet för din tjänstepension ITP, vilka pensionsbolag du har pengarna hos och vilken lön din arbetsgivare har rapporterat in.

Digital rådgivning för tjänstemän

Avtalats rådgivningstjänst är en digital rådgivning för dig med tjänstepensionen ITP. Här får du hjälp med vilka val du kan göra utifrån dig och dina behov. 

Vanliga frågor och svar om ITP

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.