Till innehållet

ITP

Du som är tjänsteman, och jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal, har en tjänstepension som heter ITP.

Det här är ITP

ITP är en kollektivavtalad tjänstepension som gäller för tjänstemän inom den privata sektorn. Att ha ITP innebär många bra saker. Den kanske mest självklara är att du får pengar sparade till din pension, vilket gör att du kommer få ut mer pengar som pensionär. 

ITP är mer än pension

Med ITP får du, förutom pengar till din pension, även andra försäkringar som hjälper dig ekonomiskt om du till exempel skulle bli sjuk. Det ingår också en försäkring som ger dina efterlevande ersättning om du skulle dö. Dessutom finns det en möjlighet att lägga till ytterligare skydd om behovet finns.

ITP 1 eller ITP 2

Det finns två tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän, ITP 1 och ITP 2. Det vanliga är att du har ITP 1 om du är född 1979 eller senare och ITP 2 om du är född 1978 eller tidigare. På vissa företag har dock alla tjänstemän ITP 1, oavsett ålder.

Här kan du lära dig mer!

Gör dina val hos Collectum

Collectum är valcentral och hanterar dina ITP-val. Genom att logga in på Mina sidor på collectum.se kan du få en överblick av hur mycket pengar din arbetsgivare betalat in till din tjänstepension. Du kan välja pensionsbolag och sparform. Du kan också välja att lägga till skydd som innebär att din familj får ekonomisk ersättning om du skulle dö.

En gång om året får du ett årsbesked från Collectum med uppgifter om bland annat värdet för din tjänstepension ITP, vilka pensionsbolag du har pengarna hos och vilken lön din arbetsgivare har rapporterat in till Collectum.

Nya valbara pensionsbolag från 1 oktober 2023

Vart femte år upphandlar Collectum pensionsbolag för tjänstepensionen ITP. Syftet med upphandlingen är att ge dig som har tjänstepensionen ITP mesta möjliga pension genom bland annat låga avgifter.

Våren 2023 var det dags för upphandling igen och de nya valbara pensionsbolagen gäller från 1 oktober i år.

Om du har valt ett pensionsbolag som inte längre finns med bland de upphandlade bolagen kommer du bli kontaktad av Collectum under perioden juli till september 2023. Då får du information om hur du kan hantera dina placeringar.

Du kan läsa mer och logga in hos Collectum för att se vad som gäller för just dig.

Vill du få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension ITP?

De val du gör eller inte gör, påverkar storleken på din framtida pension och även ersättningen om du blir sjuk eller dör.

I Avtalats kostnadsfria rådgivningstjänst besvarar du frågor om din familjesituation och ekonomi och får personligt anpassade råd för att välja:

  • Pensionsbolag och sparform.
  • Nivå på ersättning om du blir långvarigt sjuk.
  • Nivå på ersättning till din familj om du dör.

Rådgivningstjänsten finansieras av Svenskt Näringsliv, LO och PTK med syfte att informera om kollektivavtalad pension och försäkring. Vi får ingen provision eller annan ersättning.

Avtalats rådgivningstjänst

Vanliga frågor och svar om ITP

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.