Till innehållet

ITP 1

Om du är född 1979 eller senare har du tjänstepensionen ITP 1. Men på vissa företag har alla anställda ITP 1 – oavsett ålder. Din arbetsgivare betalar in pengar till din pension från och med att du fyller 25 år och fortsätter med det tills du fyller 66 år.

Så här fungerar ITP 1

ITP 1 är en premiebestämd pension. Det betyder att din arbetsgivare betalar in en fastställd procentsats varje månad. Hur mycket du får ut i pension så småningom beror på vilka avgifter du betalar, hur pengarna växer och hur din lön förändras under arbetslivet. 

Så här är procentsatserna:

  • 4,5 % av månadslönen upp till 47 625 kronor.
  • 30 % av den delen av månadslönen som är mellan 47 625 kronor och inkomsttaket 190 500 kronor. 

Du börjar tjäna in ITP 1 från det du fyllt 25 år. Inbetalningarna fortsätter så länge som du är anställd hos din arbets­givare, men som längst till 66 års ålder.

Placera dina pengar

När du har ITP 1 kan du själv styra över hur dina pensionspengar ska placeras och förvaltas, om du vill. Det är några saker du behöver veta: 

  • Hälften av pengarna behöver placeras i något som heter traditionell försäkring. I en traditionell försäkring bestämmer pensionsbolaget hur dina pengar placeras. En traditionell försäkring har lägre risk, och du är garanterad en viss pension. Du kan själv välja bland de upphandlade pensionsbolagen som erbjuder traditionell försäkring. 
  • För den andra halvan kan du välja mellan traditionell försäkring och fondförsäkring. Fondförsäkring innebär att du själv kan välja i vilka fonder pengarna ska placeras. Här kan du välja ett eller två av de upphandlade pensionsbolagen. I en fondförsäkring finns inga garantier utan värdet kan gå både upp och ner.

Du kan läsa mer hos Collectum om hur du gör för att placera tjänstepension.

Om du inte vill göra något ITP val placeras dina pengar i en traditionell försäkring i Alecta. Alecta har valts ut av parterna Svenskt Näringsliv och PTK för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

 

Lägga till skydd för din familj

Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning när du dör. Det kallas efterlevandeskydd. Om du har ett efterlevandeskydd blir din tjänstepension lägre.

  • Återbetalningsskydd - innebär att det aktuella värdet av dina ITP 1 pengar betalas ut till din familj när du dör.
  • Familjeskydd - innebär att din familj får ersättning med ett förutbestämt månadsbelopp i det antal år du valt, som längst 20 år.

Du kan läsa mer om dina valmöjligheter hos Collectum.

Flexpension eller deltidspension

Utöver insättningarna ovan kan din arbetsgivare sätta in extra pengar till din tjänstepension eftersom vissa kollektivavtal innehåller regler om flexpension, eller deltidspension som det också kallas. Här kan du läsa mer om flexpension.

Löneväxling

Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling har du en möjlighet att byta ut delar av din lön mot en förmån – till exempel extra tjänstepension. Här kan du läsa mer om löneväxling.

Vanliga frågor och svar om ITP 1

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.