Till innehållet
Logga in

ITP 1

Om du är född 1979 eller senare har du tjänstepensionen ITP 1. Men på vissa företag har alla anställda ITP 1 – oavsett ålder. Din arbetsgivare betalar in pengar till din pension från och med att du fyller 25 år och fortsätter med det tills du fyller 66 år.

Så här fungerar ITP 1

ITP 1 är en premiebestämd pension. Det betyder att din arbetsgivare betalar in en fastställd procentsats varje månad. Hur stort beloppet är beror på vilken lön du har. Hur mycket du får ut i pension så småningom beror på vilka avgifter du betalar, hur pengarna växer och hur din lön förändras under arbetslivet. 

Du börjar tjäna in ITP 1 från det du fyllt 25 år. Inbetalningarna fortsätter så länge som du är anställd hos din arbets­givare, men som längst till 66 års ålder.

Så här mycket betalar din arbetsgivare in

  • 4,5 % av månadslönen upp till 47 625 kronor.
  • 30 % av den delen av månadslönen som är mellan 47 625 kronor och inkomsttaket 190 500 kronor. 

Det dras en administrationsavgift på 0,7 % från månadsbeloppet, men max 450 kronor per år.

Placera dina pengar

När du har ITP 1 kan du själv styra över hur dina pensionspengar ska placeras och förvaltas, om du vill. Du kan välja mellan de upphandlade pensionsbolagen och deras sparformer. Det är några saker du behöver veta: 

  • Hälften av pengarna ska placeras i något som heter traditionell försäkring. I en traditionell försäkring bestämmer pensionsbolaget hur dina pengar placeras. Du är garanterad en viss pension och får del av eventuellt överskott.  
  • För den andra halvan kan du välja mellan traditionell försäkring och fondförsäkring. I en fondförsäkring kan du själv välja hur dina pengar placeras, och du bestämmer själv vilken risknivå du vill ha. I en fondförsäkring finns inga garantier utan värdet kan gå både upp och ner. Väljer du fondförsäkring, men utan att välja fonder placeras dina pengar i pensionsbolagets entrélösning. 

Om du inte vill göra något ITP-val placeras dina pengar i en traditionell försäkring i Alecta. Alecta har valts ut av parterna Svenskt Näringsliv och PTK för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

 

Du kan lägga till skydd för din familj

Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning om du skulle dö. Det kallas efterlevandeskydd. Om du har ett efterlevandeskydd blir din tjänstepension lägre.

  • Återbetalningsskydd - innebär att det aktuella värdet av din ITP 1 betalas ut månadsvis till din familj.
  • Familjeskydd - innebär att din familj får ersättning med ett förutbestämt månadsbelopp i det antal år du valt, som längst 20 år.

Flexpension eller deltidspension

Många kollektivavtal innehåller regler om flexpension, eller deltidspension som det också kallas. Det innebär att din arbetsgivare sätter in extra pengar till din tjänstepension ITP 1. Här kan du läsa mer om flexpension.

Löneväxling

Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling har du en möjlighet att byta ut delar av din lön mot en förmån – till exempel extra tjänstepension. Här kan du läsa mer om löneväxling.

Vanliga frågor och svar om tjänstepensionen ITP 1

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.