Till innehållet
Logga in

Kollektiv slutbetalning med ITP2

Kollektiv slutbetalning innebär att du efter 62 års ålder kan få din tjänstepension ITP 2 slutbetalad om du slutar att jobba för att gå i pension. Resten av dina pensionspengar betalas då in som om du hade arbetat till 65 års ålder.

Om du går i pension tidigast månaden efter att du fyllt 62 år, hanterar Alecta inbetalningen till din tjänstepension ITP 2 fram till din 65-årsdag. Pensionen blir då lika stor som om du fortsatt jobba fram till 65. Det kallas att du får en kollektiv slutbetalning.

För att du ska få en slutbetalning gäller det här:

  • Du måste ha fyllt 62 år.
  • Du måste sluta jobba för att gå i pension.
  • Om du vill jobba lite ändå fram till 65 går det, men det måste var mindre än 8 timmar i veckan. Om du jobbar mer än så kan du bli återbetalningsskyldig. Efter att du fyllt 65 år är det däremot fritt fram att jobba så mycket du vill. 
  • Du måste gå direkt från en anställning. Du kan alltså inte ha varit arbetslös och sedan gå i pension.

Men bara för att du får kollektiv slutbetalning behöver du inte ta ut denna del av pensionen vid samma tidpunkt. Om du vill ta ut en pension livslångt ska pengarna fördelas över en längre tid. Vilket betyder ett lägre månadsbelopp än att du väntar med utbetalningen tills senare. 

Om du har en så kallad tiotaggarlösning får du ingen kollektiv slutbetalning för den tjänstepensionen.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.