Till innehållet
Logga in

Flexpension för tjänstemän

Flexpension innebär både att din arbetsgivare betalar in extra pengar till din tjänstepension och att du kan få en möjlighet att gå ned i tid i slutet av arbetslivet. Det här gäller inom vissa kollektivavtal. Flexpension kallas ibland för deltidspension.

Vad är flexpension? 

Flexpension eller deltidspension är en förmån i kollektivavtalet som arbetsgivare och fackförbund inom den privata sektorn kommit överens om. Det innebär att din arbetsgivare löpande betalar in extra pengar till din tjänstepension ITP. Om du har tjänstepensionen ITP 1 placeras pengarna i den lösning du har valt för din ITP 1. Om du har ITP 2 går pengarna till din valbara ITPK. Du kan se hur du har placerat dina pengar genom att logga in.

Du får den extra inbetalningen från och med att du fyllt 25 år.

Fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund om villkoren för flexpensionen eller deltidspensionen som gäller inom det avtalsområde du tillhör. 

Gå ned i tid enligt avtal om flexpension

Om du går ned i tid och därmed lön inom ramen för avtalet om flexpension på ditt jobb, påverkas din tjänstepension.

Du som har ITP 1

För dig som har ITP 1 grundar sig inbetalningarna till din tjänstepension alltid på din lön. Går du ner i arbetstid och därmed får lägre lön, minskar alltså även pengarna som din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension. Det påverkar storleken på pensionen. Hur mycket den påverkas beror på hur lång tid du har kvar till pensionen och hur mycket du går ner i lön. 

Du som har ITP 2

Har du ITP 2 och får sänkt lön på grund av att du går ned i tid inom ramen för för ett avtal om flex- eller deltidspension påverkas inte tjänstepensionen eftersom din arbetsgivare rapporterar in två löner. Din arbetsgivare rapporterar in dels lönen innan du gick i deltidspension, dels deltidslönen. Inbetalningen för din ITP 2 och ITPK beräknas på den högre lönen. Men skulle du bli långvarigt sjuk, beräknas ITP sjukpension på den lägre lönen som du faktiskt fått. 

Har du ITP 2 och går ner i tid utanför ramen för ett avtal om flex- eller deltidspension och därmed får lägre lön, kommer en lönesänkning nära pensionsåldern göra att inbetalningarna till din tjänstepension minskar. Hur mycket det påverkar storleken på din pension beror på hur lång tid du har kvar till pension och hur mycket du går ner i lön. 

Är du arbetare?

Arbetare

Här finns information för dig som är arbetare och har deltidspension. 

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.