Till innehållet
Verktygslådan

När något har hänt

Påminn dina medarbetare

Kom ihåg att påminna dina anställda om försäkringarna när något händer som kan ge dem ersättning, särskilt om de själva måste anmäla händelsen.

Vid dessa händelser behöver en anställd själv anmäla för att få ersättning:

När något hänt en arbetare

  • Arbetsskada
  • Dödsfall (anhöriga ska ansöka om ersättning)
  • Sjukdom
  • Föräldraledighet
  • Uppsägning

När något hänt en tjänsteman

  • Arbetsskada

När en anställd är sjuk en längre tid

Om en anställd är sjuk i mer än 14 dagar får hen vanligtvis sjukpenning från  Försäkringskassan. Anställda på ett företag med kollektivavtal kan få cirka 10 % av lönen i extra ersättning, utöver sjukpenningen. Det innebär att en sjukskriven anställd kan få upp till 90 % av sin vanliga lön.

Den kollektivavtalade ersättningen fungerar olika för arbetare och tjänstemän:

  • En arbetare som är sjukskriven mer än 14 dagar ska själv ansöka om ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) hos Afa Försäkring. Du som arbetsgivare kan även hjälpa till med att ansöka. 
  • För en tjänsteman betalar du som arbetsgivare vanligtvis kollektivavtalad sjuklön från dag 15 till och med dag 90 i en sjukperiod. 

Här är en länk till ansökan hos Afa Försäkring och tips på mer praktisk information:

När en anställd blir förälder

När en anställd är föräldraledig finns det olika ersättningar att få ut. Den kollektivavtalade ersättningen fungerar olika för arbetare och tjänstemän:

  • Om den anställda är arbetare, berätta om Föräldrapenningtillägget (FPT) som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan. Den anställda ska själv ansöka om ersättningen hos Afa Försäkring. Du som arbetsgivare ska sedan bekräfta till Afa Försäkring att personen jobbar hos dig.
  • För tjänstemän ska du som arbetsgivare, enligt de flesta kollektivavtal, betala föräldralön som ger en extra summa pengar. 

Här är länk till ansökan hos Afa Försäkring och tips på mer praktisk information:

När en anställd råkar ut för en arbetsskada

En arbetsskada är ett olycksfall som en anställd råkar ut för i jobbet, eller på väg till eller på väg hem från arbetsplatsen. Även en sjukdom eller smitta som orsakats av jobbet kan vara en arbetsskada.

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller för alla anställda. Kom ihåg det här:

  • Påminn den som skadat sig om att hen själv ska anmäla och söka ersättning hos Afa Försäkring.
  • Du som arbetsgivare ska anmäla arbetsskadan på anmalarbetsskada.se och bekräfta till Afa Försäkring att personen som skadat sig är anställd hos dig.

Här är en länk till ansökan hos Afa Försäkring och tips på mer praktisk information:

Om en anställd dör

När en anställd dör kan familjen få ersättning från olika håll. Hör av dig till familjen och berätta vad de kan ha rätt till:

  • Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) ger anhöriga ett engångsbelopp om en anställd dör. För en arbetare ska de anhöriga själva ansöka om ersättningen hos Afa Försäkring. För en tjänsteman kan det vara du som arbetsgivare som ska anmäla till aktuellt försäkringsbolag.
  • Den anställda kan själv ha valt att lägga till efterlevandeskydd för sin tjänstepension. 

Tipsa de anhöriga om efterlevandeguiden.se. Där finns det viktigaste man behöver tänka på när en närstående gått bort.

Här är en länk för att söka ersättning hos Afa Försäkring och tips på mer praktisk information:

När du säger upp en anställd på grund av arbetsbrist

Om det blir arbetsbrist och företaget måste säga upp anställda är det kollektivavtalade omställningsstödet en värdefull hjälp. Den som förlorar jobbet får stöd att gå vidare i arbetslivet, och du som arbetsgivare får hjälp att planera och genomföra omställningen.

Tänk på:

  • Innan du meddelar en uppsägning ska du vända dig till ditt arbetsgivarförbund för rådgivning. De kan hjälpa dig förhandla med det aktuella fackförbundet.
  • För arbetare ska du tillsammans med det lokala facket ansöka om omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL.
  • För tjänstemän ska du ansöka omställningsstöd från omställningsorganisationen TRR. 

Med stödet från TSL eller TRR kan den som förlorat jobbet få hjälp på vägen till ett nytt jobb, att studera eller starta eget. Det finns också möjlighet att ansöka om en ersättning som kompletterar a-kassan. 

Här finns tips på mer praktisk information:

När en anställd ska gå i pension

När det är dags att gå i pension är det i första hand den  blivande pensionären som har saker på sin att-göra-lista. Men det finns några saker som du kan berätta om i god tid:

  • Den anställda ska själv ansöka om att börja ta ut allmän pension hos Pensionsmyndigheten.
  • De flesta pensionsbolag som har hand om tjänstepensionen brukar höra av sig när pensionsåldern närmar sig. Men om den den anställda vill ta ut sin tjänstepension tidigare, måste hen själv höra av sig till pensionsbolaget. 

Tänk på! Du som arbetsgivare kan alltid påminna dina anställda om de val de kan göra för sin tjänstepension. Den anställda har möjlighet att anpassa valen för tjänstepensionen utifrån ålder och familjesituation.

Här finns tips på mer praktisk information:

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.