Om en anställd skadar sig på jobbet
En arbetsskada kan vara en olycka på arbetsplatsen, men det kan också röra sig om olyckor på väg till eller från jobbet. Även sjukdomar kan räknas in, om det är en sjukdom eller smitta som orsakats av jobbet.
Så hanterar du en arbetsskada
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller för alla som jobbar på ett företag med kollektivavtal. Det är Afa Försäkring och/eller Försäkringskassan som bestämmer om den anställda ska få ersättning för en skada. Men du som arbetsgivare har också några saker på din att-göra-lista.
Börja med att anmäla arbetsskadan till anmalarbetsskada.se. Det är Försäkringskassans och Arbetsmiljöverkets gemensamma webbplats.
Berätta för skyddsombudet på din arbetsplats att du har gjort en anmälan. Ge också en kopia av anmälan till den anställda som skadats.
Säg till den anställda som råkat illa ut att anmäla händelsen och söka ersättning hos afaforsakring.se. Om olyckan har skett med ett trafikförsäkringspliktigt fordon, ska ersättning sökas från trafikskadeförsäkringen istället för hos Afa Försäkring. Om den anställda fått en tandskada kan hen söka ersättning hos Försäkringskassan. Tipsa gärna om arbetsskadeguiden.se, där det finns information om hur anmälan ska göras och vilka ersättningar som finns.
Afa Försäkring kommer meddela dig när den anställda har gjort en anmälan. Då behöver du bekräfta att personen jobbar hos dig genom att svara på några frågor på arbetsgivarsidorna.
Nu börjar Afa Försäkring jobba med anmälan! Den anställda kan följa sitt ärende genom Mina sidor på afaforsäkring.se.
Den anställda får besked från Afa Försäkring. Där får den anställda veta om hen kommer få ersättning, till exempel för utebliven inkomst, olika kostnader eller sveda och värk.
Vanliga frågor om arbetsskador
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller för alla anställda och kan ge ersättning vid arbetsskada. Den gäller vid:
- olyckor på jobbet
- olyckor på väg till eller från jobbet
- smitta och sjukdomar som har ett samband till jobbet.
Den som skadat sig söker själv ersättning från försäkringen via Afa Försäkring, men du som arbetsgivare behöver bekräfta att personen är anställd hos dig. Det gör du via afaforsakring.se.
Ja, försäkringen täcker allt arbete som den anställda gör för arbetsgivaren, så länge det går att bevisa att skadan skett på grund av arbetet.
Du kan läsa mer om hur Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller vid hemarbete hos Afa Försäkring.
Oavsett om din anställda är arbetare eller tjänsteman ska du:
- anmäla arbetsskadan till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverkets gemensamma webbplats, anmalarbetsskada.se
- bekräfta att personen som skadat sig är anställd hos dig, via afaforsakring.se.
En sådan olycka kallas färdolycksfall som är ett olycksfall på väg till eller på väg hem från jobbet. Då gäller både den allmänna arbetsskadeförsäkringen från Försäkringskassan, och Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada (TFA) som ingår i kollektivavtalet. Men för att den som skadat sig ska ha rätt till ersättning behöver hen ha tagit den kortaste vägen, och ha rest i samband med att hen börjat eller slutat jobba. Men även vissa omvägar, som att lämna på förskola eller ta sig till en samåkningspunkt, kan godkännas. Kom ihåg att om resan gjorts med ett fordon som är försäkrat så är det istället trafikskadeförsäkringen som gäller.
Ja, Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada (TFA) gäller för alla anställda, oavsett ålder.
Ja, om olyckan varit direkt kopplad till syftet med tjänsteresan räknas det som en arbetsskada.
Normalt sett är en lunchrast inte betald arbetstid. Så länge inte olycksfallet har en direkt koppling till arbetet eller en arbetsuppgift täcks inte skadan av försäkringen.
Ja, försäkringen gäller för skador som inträffar när personen sköter sina arbetsuppgifter för företaget – även om det sker utomlands.