Till innehållet

Om en anställd skadar sig på jobbet

En arbetsskada är ett olycksfall den anställda råkar ut för i jobbet, eller på väg till eller på väg hem från arbetsplatsen. Även en sjukdom eller smitta som orsakats av jobbet kan vara en arbetsskada.

Så hanterar du en arbetsskada

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) gäller för alla som jobbar på ett företag med kollektivavtal. Det är Afa Försäkring och/eller Försäkringskassan som bestämmer om den anställda ska få ersättning för en skada. Men du som arbetsgivare har också några saker på din att-göra-lista.

Börja med att anmäla arbetsskadan till anmalarbetsskada.se. Det är Försäkringskassans och Arbetsmiljöverkets gemensamma webbplats.

Till anmalarbetsskada.se Länk till extern webbsida, öppnas i nytt fönster

Berätta för skyddsombudet på din arbetsplats att du har gjort en anmälan. Ge också en kopia av anmälan till den anställda som skadats.

Säg till den anställda som råkat illa ut att anmäla händelsen och söka ersättning hos afaforsakring.se. Om olyckan har skett med ett trafikförsäkringspliktigt fordon, ska ersättning sökas från trafikskadeförsäkringen istället för hos Afa Försäkring. Om den anställda fått en tandskada kan hen söka ersättning hos Försäkringskassan. Tipsa gärna om arbetsskadeguiden.se, där det finns information om hur anmälan ska göras och vilka ersättningar som finns.

Afa Försäkring kommer meddela dig när den anställda har gjort en anmälan. Då behöver du bekräfta att personen jobbar hos dig genom att svara på några frågor på arbetsgivarsidorna.

Bekräfta anställning Afa Försäkring Länk till extern webbsida, öppnas i nytt fönster

Nu börjar Afa Försäkring jobba med anmälan! Den anställda kan följa sitt ärende genom Mina sidor på afaforsäkring.se.

Den anställda får besked från Afa Försäkring. Där får den anställda veta om hen kommer få ersättning, till exempel för utebliven inkomst, olika kostnader eller sveda och värk.

Vanliga frågor om arbetsskador

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.