Till innehållet
Du är: Arbetare
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

Avtalat för arbetare

Här hittar du information om din kollektivavtalade tjänstepension och dina försäkringar via jobbet.

Termometer

Om jag blir sjuk en längre tid

Om du har varit sjuk längre än två veckor kan du få sjukpenning från Försäkringskassan. Då kan du dessutom få extra ersättning från en av dina kollektivavtalade försäkringar. Det innebär att skillnaden mellan din vanliga lön och ersättningen du får när du är sjuk blir lite mindre. För att få möjlighet till ersättning måste du anmäla till Afa Försäkring. Läs mer om vad som gäller om du blir sjuk.

Person med arm i gips

Om jag skadar mig på jobbet

Om du skadat dig på jobbet eller på vägen till eller från jobbet kan du få ersättning från en försäkring som heter Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Försäkringen kan till exempel ersätta den inkomst som du förlorar om du blir sjukskriven. Du anmäler skadan till Afa Försäkring, som utreder om du har rätt till ersättning. Här kan du läsa mer om vad som gäller när du skadat dig på jobbet.

Möte

Webbinarier - få koll på din pension och försäkring via jobbet

Vi erbjuder webbinarier där vi berättar om hur din tjänstepension och försäkring funkar. Du får veta vilka val du kan göra när det gäller tjänstepensionen och vilket skydd du har vid olika händelser, till exempel om du blir sjuk en längre tid. Läs mer och anmäl dig till ett kostnadsfritt webbinarium.

Kö

Anställda inom kooperation, civilsamhälle och idéburen välfärd

Här kan du som är anställd arbetare inom kooperation, civilsamhälle eller idéburen välfärd få en introduktion till försäkringar via jobbet. Är du osäker på om du är privat eller kooperativt anställd arbetare - fråga din arbetsgivare.

Läs mer om dina försäkringar via jobbet.

Paraply

Vad innebär kollektivavtalet?

Vissa rättigheter och skyldigheter på jobbet är reglerade i lagar, medan andra regleras i kollektivavtal. Kollektivavtalen förhandlas fram av representanter för dig som anställd, och representanter för din arbetsgivare. En del av kollektivavtalet är din tjänstepension och ett antal försäkringar som arbetsgivaren tecknar och betalar för. Det är det du kan lära dig mer om på här på avtalat.se.

Handslag

Försäkringsinformation på jobbet

På många, framförallt större arbetsplatser, finns ofta förtroendevalda med uppdrag som försäkringsinformatör. Deras uppgift är att informera och hjälpa sina arbetskamrater med kollektivavtalade försäkringar. Det gäller både de som är medlemmar i facket och de som inte är det. Så kolla med arbetsgivaren eller facket om det finns någon försäkringsinformatör på din arbetsplats.

För dig som försäkringsinformatör

Vi erbjuder dig som är förtroendevald försäkringsinformatör utbildning och information. 

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.