Till innehållet
Du är: Arbetare 
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Avtalat för arbetare

Här hittar du information om din kollektivavtalade tjänstepension och dina försäkringar via jobbet.

Kö

Anställda inom kooperationen och civilsamhället

Här kan du som är anställd arbetare inom kooperationen eller civilsamhället få en introduktion till försäkringar via jobbet. Är du osäker på om du är privat eller kooperativt anställd arbetare - fråga din arbetsgivare.

Läs mer om dina försäkringar via jobbet.

Termometer

Om jag blir sjuk en längre tid

Om du har varit sjuk längre än två veckor kan du få sjukpenning från Försäkringskassan. Då kan du dessutom få extra ersättning från en av dina kollektivavtalade försäkringar. Det innebär att skillnaden mellan din vanliga lön och ersättningen du får när du är sjuk blir lite mindre. För att få möjlighet till ersättning måste du anmäla till Afa Försäkring. Läs mer om vad som gäller om du blir sjuk här.

tredelad triangel

Hur påverkas min tjänstepension om jag är permitterad?

Att bli permitterad innebär att du har kvar ditt jobb, men att det inte finns några arbetsuppgifter för dig just nu. Oftast har du kvar samma lön och anställningsvillkor under en permittering, men kolla med din arbetsgivare för att vara på den säkra sidan. Läs mer om vad som gäller för din pension här

Möte

Webbinarier - få koll på din pension och försäkring via jobbet

Vi erbjuder webbinarier där vi berättar om hur dina tjänstepension och försäkring funkar. Du får veta vilka val du kan göra när det gäller tjänstepensionen och vilket skydd du har vid olika händelser, till exempel om du blir sjuk en längre tid. Läs mer och boka ett kostnadsfritt webbinarium här.

Paraply

Vad innebär kollektivavtalet?

Vissa rättigheter och skyldigheter på jobbet är reglerade i lagar, medan andra regleras i kollektivavtal. Kollektivavtalen förhandlas fram av representanter för dig som anställd, och representanter för din arbetsgivare. En del av kollektivavtalet är din tjänstepension och ett antal försäkringar som arbetsgivaren tecknar och betalar för. Det är det du kan lära dig mer om på här på avtalat.se.

Handslag

Försäkringsinformation på jobbet

På många, framförallt större arbetsplatser, finns ofta förtroendevalda med uppdrag som försäkringsinformatör. Deras uppgift är att informera och hjälpa sina arbetskamrater med kollektivavtalade försäkringar. Det gäller både de som är medlemmar i facket och de som inte är det. Så kolla med arbetsgivaren eller facket om det finns någon försäkringsinformatör på din arbetsplats.

Försäkrings­informatör?

Vi erbjuder dig som är förtroendevald försäkringsinformatör utbildning och information. 

För dig som försäkrings­informatör

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.