Till innehållet
Logga in

Efterlevandeskydd - ersättning vid dödsfall

Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du dör – speciellt för dig som har familj och din inkomst är en viktig del av ekonomin. Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika typer av skydd som ger ekonomisk ersättning till din familj när du dör.

Försäkring vid dödsfall – när du jobbar på ett företag med kollektivavtal

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor har automatiskt tjänstepension och försäkringar via jobbet. Beroende på om du är arbetare eller tjänsteman fungerar det lite olika, men oavsett har du en Tjänstegrupplivförsäkring (TGL).

Du har också möjlighet att lägga till extra skydd för din tjänstepension

Det är upp till dig om du vill välja ett efterlevandeskydd, båda två eller avstå helt. Om du lägger till skydden påverkas storleken på din egen pension, så lägg inte till extra skydd om det inte behövs.

Efterlevandeskydd genom lagen

Enligt lagen kan en nära anhörig få något som kallas efterlevandepension om du dör. Efterlevandepension ingår i den allmänna pensionen. Det är ett efterlevandeskydd som ger ekonomiskt stöd och ska ersätta en del av den försörjning som du bidrog med i familjen.

Det finns tre olika ersättningar inom efterlevandepensionen. När Pensionsmyndigheten får uppgift från Skatteverket om att någon som bor i Sverige har dött utreder de om det finns familj som har rätt till någon typ av efterlevandepension. Pensionsmyndigheten skickar beslut till den som har rätt till ersättning. Du kan läsa mer om hur det fungerar hos Pensionsmyndigheten.

Läs mer vad som gäller för dig

Som arbetsgivare behöver du ha koll på hur du ska administrera de anställdas försäkringar. 

Kollektivavtalad försäkring fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.