Till innehållet
Logga in

Placera tjänstepension

Du kan själv välja sparform och pensionsbolag för din tjänstepension, men det är valfritt. Det finns alltid ett förvalsalternativ som du får automatiskt om du inte själv gör ett aktivt val. Dina pengar placeras då i ett utvalt pensionsbolag och i en bestämd sparform.

Här beskriver vi hur placeringen av tjänstepension fungerar för dig som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor. Det fungerar olika beroende på vilken tjänstepension du har. Du som är arbetare har Avtalspension SAF-LO. Är du tjänsteman har du ITP 1 eller ITP 2. 

Placera dina pengar 

Du kan själv välja vilken typ av sparform och vilket pensionsbolag du vill ha för de pengar som betalas in till din tjänstepension. Pengarna kan antingen förvaltas i en traditionell försäkring eller en fondförsäkring. Det finns ett antal olika pensionsbolag att välja på. 

Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i ett förvalsalternativ. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande. 

Du gör ditt val av sparform och pensionsbolag genom att logga in hos en valcentral för din tjänstepension. Där ser du vilka pensionsbolag som du kan välja för traditionell försäkring och fondförsäkring. I valcentralen kan du också flytta redan intjänade pengar.  

Upphandling ger dig mer pension 

Den stora fördelen med att ha kollektivavtalad tjänstepension, som Avtalspension SAF-LO och ITP, är att avgifterna för förvaltningen av pengarna är mycket låga. Välj pensionsbolag och sparform med så låga avgifter som möjligt – på så sätt kan du få ut mer pengar i pension. 

Läs mer vad som gäller för dig

Tjänstepensionen fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.