Till innehållet

Om du skulle dö

Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du skulle dö – speciellt för dig som har familj och din inkomst är en viktig del av ekonomin. Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du en försäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den ger din familj pengar om du skulle dö. Du kan också lägga till skydd för din familj om det behövs.

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)

När du jobbar på ett företag med kollektivavtal har du automatiskt en försäkring, Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), som ger ett skattefritt engångsbelopp till din familj om du dör innan du går i pension.

TGL innebär att din familj eller den person som du själv valt kan få ett skattefritt engångsbelopp på max 315 000 kronor om du skulle dö. Barn under 20 år kan dessutom få ett barntillägg.

Vill du att pengarna ska gå till din sambo eller en vän? Då behöver du skriva ett särskilt förmånstagarförordnande hos Collectum.

Återbetalningsskydd och familjeskydd

Om din inkomst är en viktig del av din familjs ekonomi kan du genom din tjänstepension välja att lägga till två typer av extra skydd till familjen, återbetalningsskydd och familjeskydd. Det är upp till dig om du vill välja ett, båda två eller avstå helt. Skydden innebär att din familj får del av den tjänstepension som du tjänat in. Om du lägger till skydden betalas de med pengar som annars hade gått till din pension. Så lägg inte till extra skydd om det inte behövs.

  • Återbetalningsskydd - innebär att din familj får de pengar du tjänat in till din tjänstepension när du dör. Om du skulle dö innan du börjat ta ut pengarna betalas beloppet ut till din familj under fem år. Om du dör efter att du börjat ta ut pengarna får din familj ta över det som återstår av utbetalningarna från din pension.
  • Familjeskydd - innebär att din familj får ersättning om du skulle dö. Om du har tjänstepensionen ITP 1 får din familj får ersättning om du dör innan du fyller 66 år. Har du tjänstepensionen ITP 2 får din familj ersättning om du dör innan 65 års ålder. Du väljer själv hur stort belopp de ska få (1, 2, 3 eller 4 prisbasbelopp) och hur länge utbetalningarna ska pågå (5, 10, 15 eller 20 år). Prisbasbeloppet fastställs av regeringen varje år, och är för år 2023 52 500 kronor.

Beroende på hur din familjesituation ändras kan du välja att lägga till eller ta bort skydden när du vill. Du gör valen hos Collectum.

Vem får pengarna om du dör?

I första hand är det din make, maka, registrerade partner eller sambo som får ersättning från återbetalningsskyddet och familjeskyddet. I andra hand är det dina barn. Om du vill kan du välja en annan mottagare, men bara inom en begränsad krets. Det gör du genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande hos Collectum

Har du och din familj behov av återbetalningsskydd eller familjeskydd? Du som har ITP kan få digital hjälp och rådgivning via Avtalats rådgivningstjänst.

Då behöver du göra en hälsoprövning

Ibland måste du bevisa att du är frisk för att kunna teckna familjeskydd eller återbetalningsskydd. Du som är nyanställd och ska göra ett val för din ITP 1 eller ITPK första gången har en valperiod på tre månader. Valperioden innebär att du kan lägga till återbetalningsskydd och/eller familjeskydd utan att fylla i en hälsodeklaration. Om du gifter dig, får barn eller blir sambo kan du teckna återbetalningsskydd och vissa nivåer av familjeskydd utan att göra en hälsoprövning. Men då måste du göra det inom ett år efter händelsen.  

Lägger du till återbetalningsskydd och/eller familjeskydd vid ett senare tillfälle behöver du fylla i en hälsodeklaration.

Familjepension?

Familjepension ingår i din tjänstepension ITP om du tillhör ITP 2 och har en månadslön över 45 676 kronor. 

Hur ser din familjesituation ut?

Beroende på vilken familjesituation du har finns det några saker som är viktiga att tänka på när det gäller ersättningar till familjen vid dödsfall. Här kan du läsa om vad du behöver tänka på om du till exempel är singel, sambo eller gift.

Frågor och svar

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.