Till innehållet
Logga in

Om du skulle dö

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal har Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den ger din familj pengar om du skulle dö. Du kan också lägga till skydd för din familj om det behövs.

Dina efterlevandeskydd

Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika typer av skydd som ger ekonomisk ersättning till din familj när du dör.

  • Du har automatiskt Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) som ger din familj ett skattefritt engångsbelopp.
  • Du har möjlighet att lägga till extra skydd för din familj - återbetalningsskydd och familjeskydd.
  • Om du har tjänstepensionen ITP 2 och tjänar över 46 844 kronor i månaden har du en familjepension. Du kan välja bort familjepensionen om du inte har behov av den.

Lägga till skydd för din familj

Det finns två typer av efterlevandeskydd att välja till - återbetalningsskydd och familjeskydd. Det är upp till dig om du vill välja ett, båda två eller avstå helt. Om du lägger till skydden påverkas storleken på din egen pension. Lägg inte till skydden om det inte behövs.

Logga in för att lägga till eller ändra dina skydd.

Vad behöver dina anhöriga göra?

Både vi och pensionsbolagen får information om ditt dödsfall från Skatteverket, så länge du varit bosatt i Sverige. Anhöriga behöver inte anmäla dödsfallet till oss.

Om du varit bosatt utomlands när du dör får vi däremot inte information om dödsfallet. Dina anhöriga eller din arbetsgivare behöver anmäla det. Kontakta Alecta för mer information.

Så fungerar efterlevandeskydden

Här beskriver vi de olika efterlevandeskydden.

Hjälp med dina val av efterlevandeskydd

Avtalats rådgivningstjänst är en digital tjänst för dig med tjänstepensionen ITP. Här får du råd om hur du kan tänka kring val av efterlevandeskydd utifrån din familjesituation.

Frågor och svar

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.