Till innehållet
Logga in

Om du skulle dö

Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du skulle dö – speciellt för dig som har familj och din inkomst är en viktig del av ekonomin. Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du en försäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den ger din familj pengar om du skulle dö. Du kan också lägga till skydd för din familj om det behövs.

Dina efterlevandeskydd

Du har automatiskt Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) som ger din familj pengar om du dör. Dessutom har du möjlighet att lägga till extra skydd för din familj.

Om du har tjänstepensionen ITP 2 och tjänar över 46 844 kronor i månaden har du också ett efterlevandeskydd som heter familjepension. Du kan välja bort familjepensionen om du inte har behov av den.

Lägga till skydd för din familj

Du har möjlighet att lägga till två typer av extra skydd till familjen, återbetalningsskydd och familjeskydd. Det är upp till dig om du vill välja ett, båda två eller avstå helt. Om du lägger till skydden påverkas storleken på din egen pension, så lägg inte till extra skydd om det inte behövs.

Logga in för att lägga till eller ändra dina skydd.

För dig som är anhörig

Både vi och pensionsbolagen får information om dödsfall från Skatteverket, så länge den avlidna varit bosatt i Sverige. Du som anhörig behöver inte anmäla dödsfallet till oss.

Om den avlidna var bosatt utomlands får vi däremot inte information om dödsfallet, utan du som anhörig eller den avlidnas arbetsgivare behöver anmäla det. Vill du ha hjälp eller mer information kontakta Alecta.

Så fungerar efterlevandeskydden

Här beskriver vi de olika efterlevandeskydden.

Hjälp med dina val av efterlevandeskydd

Avtalats rådgivningstjänst är en digital tjänst för dig med tjänstepensionen ITP. Här får du råd om hur du kan tänka kring val av efterlevandeskydd.

Frågor och svar

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.