Till innehållet
Logga in

Premiebefrielseförsäkring

Premiebefrielseförsäkring är en försäkring som tar över arbetsgivarens ansvar att betala in till din tjänstepension om du är långvarigt sjukskriven eller föräldraledig. Försäkringen ser till att du inte går miste om pensionspengar när du inte har din vanliga lön.

Du som är anställd på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor har tjänstepension. Det innebär att din arbetsgivare betalar in ett antal procent av din lön till din tjänstepension varje månad. Om du är sjuk eller föräldraledig får du inte din vanliga lön. För att du inte ska gå miste om pensionspengar under den här tiden tar premiebefrielseförsäkringen över arbetsgivarens inbetalningar till din tjänstepension.

Premiebefrielseförsäkringen fungerar olika beroende vilken tjänstepension du har.

Så fungerar premiebefrielseförsäkringen för arbetare med Avtalspension SAF-LO

När du jobbar betalar din arbetsgivare in pensionspengar till din tjänstepension. Om du är sjukskriven eller föräldraledig betalar i stället premiebefrielseförsäkringen in pengar till din tjänstepension Avtalspension SAF-LO.

Den gäller:

  • Från dag 15 i en sjukskrivning. När du har ersättning från Försäkringskassan genom sjukpenning, sjukersättning, rehabiliteringspenning eller aktivitetsersättning.
  • När du är på föräldraledighet och har föräldrapenning eller graviditetspenning genom Försäkringskassan. Inbetalning görs under max 13 månader.
  • När du har arbetsskadelivränta från Försäkringskassan.

Om du ansöker om ersättning vid sjukdom, arbetsskada eller Föräldrapenningtillägg (FPT) hos Afa Försäkring gör de samtidigt en koll om du har rätt till inbetalning av pengar till din tjänstepension. Då behöver du inte anmäla för att få ersättning från premiebefrielseförsäkringen, det går automatiskt. I annat fall ska du göra en anmälan hos Afa Försäkring.

Du kan läsa mer om villkor och anmälan hos Afa Försäkring.

Så fungerar premiebefrielseförsäkringen för tjänstemän med ITP 1 eller ITP 2

När du jobbar betalar din arbetsgivare in pensionspengar till din tjänstepension, men vid dessa händelser tar premiebefrielseförsäkringen över inbetalningarna. Premiebefrielseförsäkringen fungerar olika beroende på om du har ITP 1 eller ITP 2.

ITP 1

  • Från dag 15 i en sjukskrivning. När du har ersättning från Försäkringskassan genom sjukpenning, sjukersättning, rehabiliteringspenning eller aktivitetsersättning.
  • När du är föräldraledig och har föräldrapenning från Försäkringskassan. Inbetalning görs under max 13 månader.
  • När du har tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan vid vård av sjukt barn (VAB).

ITP 2

  • Från dag 91 i en sjukskrivning. När du har ersättning från Försäkringskassan genom sjukpenning, sjukersättning, rehabiliteringspenning eller aktivitetsersättning.

Du som anställd behöver inte göra någon anmälan. Det är din arbetsgivare som ska anmäla till Collectum för att premiebefrielseförsäkringen ska gälla.

Läs om vad som gäller för dig är som arbetsgivare

Som arbetsgivare behöver du ha koll på hur du ska administrera de anställdas försäkringar. 

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.