Till innehållet
Logga in

Arbetsskada och olycksfall

Om du skadar dig i ditt jobb kan du få ersättning från den allmänna arbetsskadeförsäkringen, det är bestämt enligt lagen. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kan dessutom få ersättning genom Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).

Det här räknas som en arbetsskada

Arbetsskada är ett olycksfall du råkar ut för i jobbet, eller på väg till eller på väg hem från arbetsplatsen. Även en sjukdom eller smitta som orsakats av jobbet kan vara en arbetsskada.

Det är Försäkringskassan som bedömer om din skada är en arbetsskada.

Ersättning enligt allmän arbetsskadeförsäkring

Den allmänna arbetsskadeförsäkringen kan ersätta dina kostnader för tandvård, sjukvård utomlands och särskilda hjälpmedel. Exempel på särskilda hjälpmedel är kryckor och proteser.

Du kan också få ersättning, så kallad livränta, om du går miste om inkomst på grund av en arbetsskada. För att du ska kunna få livränta måste en läkare ha bedömt att din arbetsskada kommer att påverka din inkomstförmåga under minst ett år framåt i tiden.

Du kan läsa mer om om ersättning vid arbetsskada och om hur ansökan går till hos Försäkringskassan.

Extra ersättning genom Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA)

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor har en försäkring som kan ge dig extra ersättning om du råkat ut för en arbetsskada.

Om du fått en skada i jobbet som gör att du inte kan arbeta kan du få full ersättning från dag ett. Du ersätts alltså för karensavdrag och den inkomst du går miste om när du har sjuklön eller sjukpenning. Försäkringen kan ge dig ersättning för skador och besvär som uppstått på grund av din skada. Den kan också täcka olika kostnader som kan komma med din skada – som läkarvård eller medicin. 

Här kan du kan läsa mer om Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) – hur ersättningarna fungerar och hur en ansökan går till.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.