Till innehållet
Logga in

Tjänstepension

De allra flesta som jobbar har tjänstepension via jobbet. Det innebär att du får extra pengar inbetalda till din pension. Om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal ingår tjänstepension automatiskt. Det är en värdefull förmån och en viktig del av din framtida pension.

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension kan du få utöver allmän pension. Den grundas antingen på ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund eller på ett individuellt avtal mellan dig och din arbetsgivare. De flesta har tjänstepension och det är din arbetsgivare som betalar för den.

Det finns flera olika kollektivavtalade tjänstepensioner. Vilken du har beror på vilket område du jobbar inom och vilken arbetsgivare du har. Det finns till exempel avtal för privatanställda arbetare och tjänstemän och andra för statligt, kommunalt och regionalt anställda.

Din tjänstepension

Vi på Avtalat finns till för dig som jobbar i privat sektor och som har kollektivavtalad tjänstepension och försäkring via jobbet. Detsamma gäller för dig som är arbetare inom kooperationen eller civilsamhället. Vi informerar och hjälper dig med dina frågor.

Lär mer om vad som gäller för dig!

Arbetare

Arbetare

Du som är arbetare inom privata sektorn har en tjänstepension som heter Avtalspension SAF-LO.

person framför dator

Tjänsteman

Är du tjänsteman inom den privata sektorn har du en tjänstepension som heter ITP.

Kö

Kooperativt anställd arbetare

Arbetare inom kooperation, civilsamhälle och idéburen välfärd har en tjänstepension som heter Gemensam tjänstepension (GTP).

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.