Du är: Tjänsteman  Byt
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Om du blir av med jobbet

Att förlora jobbet är så klart ett hårt slag för ekonomin. Då är det viktigt att du är med i a-kassan, för det är i första hand därifrån du får din inkomst som arbetslös. Men även vid en uppsägning kan du vara glad över dina kollektivavtalade försäkringar. Därifrån kan du nämligen få extra ersättning som kan hjälpa dig hålla dig på fötterna tills du hittar ett nytt jobb. Dessutom kan du få stöd när du söker jobb eller studier.
Öppen dörr

Få hjälp att komma på banan igen

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan du få stöd av något som heter TRR. De kan hjälpa dig hitta ett nytt jobb, börja plugga eller starta eget. TRR är ett resultat av omställningsavtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Läs mer om TRR här. 

Härifrån kan du få stöd

  A-kassan är din viktigaste inkomstkälla

  Har du inte gått med i a-kassan än? Då är det dags att göra det – innan du blivit uppsagd, så klart. Det är den bästa försäkringen du kan ha om du skulle bli av med jobbet. A-kassan är nämligen din viktigaste inkomstkälla som arbetslös. 

  Månadssumman du får från a-kassan baseras på din tidigare lön, och du kan som högst få 80 % av lönen. Men det finns ett inkomsttak, alltså en gräns för hur hög inkomst a-kassan kan baseras på. Just nu ligger den på 25 025 kr. Med andra ord – om din månadslön är högre än inkomsttaket kan du ändå som högst få 80 % av 25 025 kr. 

  Det finns olika a-kassor, och vilken du ska vara medlem i beror på vad du har för utbildning och yrke. Läs mer om de olika a-kassorna här

  sedlar

  Extra pengar från Avgångsersättning (AGE)

  Du som blir uppsagd från ett företag som har kollektivavtal och är anslutet till TRR kan få en extra ersättning. Den heter Avgångsersättning (AGE) och funkar som ett komplement till a-kassan. Men för att ha rätt till pengarna behöver du uppfylla vissa krav. Till exempel måste din uppsägning bero på arbetsbrist eller personliga skäl i samband med sjukdom. Du måste även ha en månadslön på minst 27 100 kronor och vara minst 40 år sista dagen med lön

  På TRR kan du läsa mer om kraven.

  sedlar

  Kolla upp om du har en inkomstförsäkring

  Flera fackförbund erbjuder något som kallas inkomstförsäkring som är ett komplement till ersättningen från a-kassan och eventuellt AGE. Därifrån kan du få ersättning om du blivit beviljad a-kassa och har en lön över inkomsttaket. Tillsammans med Avgångsersättning (AGE) kan inkomstförsäkringen innebära att du får upp till ca 80 % av din tidigare lön. Kolla med ditt fackförbund vad som gäller för dig! 

  sedlar

  Så kan du få stöd av TRR

  Om du blir av med jobbet på grund av arbetsbrist kan du få stöd av TRR. De kan hjälpa dig hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag. När du blivit uppsagd kommer TRR höra av sig till dig för att boka ett första möte. Där går ni bland annat igenom din situation, din kompetens, vad du vill jobba med, hur arbetsmarknaden ser ut och hur du kan marknadsföra dig själv. 

  Hos TRR kan du få rådgivning individuellt eller i grupp. Rådgivarna du får träffa har lång erfarenhet av att hjälpa personer i din situation. Dessutom har de stor kunskap om just din arbetsmarknad. De kommer stötta och utmana dig, men kom ihåg att det i slutändan är du som måste göra jobbet. 

  Kanske leder stödet från TRR till att du vill börja studera – för att uppdatera din kompetens eller för att byta område helt. Om du ska studera en termin eller längre kan du få TRR Studieersättning. Den får du som längst under 4 terminer. För att få ersättningen ska syftet med studierna vara att öka dina chanser till nytt jobb. Dessutom ska du vara minst 40 år och inskriven på TRR. 

  sedlar

Vanliga frågor och svar om att bli arbetslös