Till innehållet

Om du blir arbetslös

Att förlora jobbet är ofta tufft för ekonomin. Då kan det vara bra att vara med i a-kassan, för det är i första hand därifrån du får din inkomst som arbetslös. Men även vid en uppsägning kan du vara glad över dina kollektivavtalade försäkringar. Genom omställningsstödet får du hjälp att hitta nytt jobb eller att börja studera. Du kan dessutom få en ekonomisk ersättning som kompletterar a-kassan.

Omställningsstöd från TRR

Om du blir uppsagd har du rätt till stöd från omställningsorganisationen TRR. Där kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag. Orsaken till din uppsägning ska vara

  • arbetsbrist
  • sjukdom
  • eller att en tidsbegränsad anställning avslutats.

För att få stödet ska du ha jobbat minst 12 månader under de två senaste åren. Du ska också ha jobbat minst 16 timmar per vecka.

Genom TRR får du till exempel hjälp med:

  • rådgivning för jobbsökning eller start av företag
  • vägledning kring kompetensutveckling som stärker din ställning på arbetsmarknaden
  • förstärkt stöd vid sjukdom
  • kortvarigt studiestöd
  • kompletterande studiestöd
  • köpt utbildning och validering. Validering är ett sätt att kartlägga och bedöma kompetens, kunskaper och erfarenheter du redan har.

Du har även möjlighet att få hjälp med ett yttrande till CSN vid ansökan om det offentliga omställningsstudiestödet.

Så går ansökan till

Både du och din arbetsgivare ska skicka in en ansökan om stöd till TRR. TRR behandlar ansökan när ni båda har skickat in. Du som har haft en tidsbegränsad anställning som avslutats ska däremot skicka in en ansökan på egen hand.

När ansökan är godkänd kommer TRR höra av sig till dig genom ett mejl som innehåller information om hur du kommer igång.

Extra pengar från Avgångsersättning (AGE)

Avgångsersättning (AGE) kan ge dig ersättning om har blivit uppsagd och orsaken är arbetsbrist, sjukdom eller att du har haft en tidsbegränsad anställning som avslutats. En annan förutsättning är att du har fyllt 40 år och är yngre än 65 år.

Efterskydd

Beroende på din situation kan du ha rätt till ett efterskydd hos TRR. Det innebär att du som fått stöd av TRR och får ett nytt jobb kan säga upp dig på egen begäran, och komma tillbaka till TRR för att återuppta din rådgivning och Avgångsersättning (AGE). Det förutsätter dock att din nya anställning  inklusive uppsägningstiden inte uppgår till 12 månader eller mer.

Du kan läsa mer om hur efterskyddet fungerar hos TRR .

A-kassan är din viktigaste inkomstkälla

Om du blir arbetslös ska du först anmäla dig på arbetsförmedlingen och därefter till den A-kassa du tillhör. 

Det finns olika a-kassor, och vilken du ska vara medlem i beror på vad du har för utbildning och yrke. Läs mer om de olika a-kassorna här.

Kolla upp om du har en inkomstförsäkring

Flera fackförbund erbjuder något som kallas inkomstförsäkring som är ett komplement till ersättningen från a-kassan och eventuellt Avgångsersättning (AGE). Därifrån kan du få ersättning om du blivit beviljad a-kassa och har en lön över inkomsttaket. Tillsammans med AGE kan inkomstförsäkringen innebära att du får upp till ca 80 % av din tidigare lön. Kolla med ditt fackförbund vad som gäller för dig.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.