Till innehållet
Logga in

Om du blir arbetslös

Att förlora jobbet kan vara en tuff situation. Då är det en trygghet att jobba på ett företag med kollektivavtal. Genom omställningsstödet får du hjälp att söka ett nytt jobb eller att börja studera. Du kan dessutom få en ekonomisk ersättning som kompletterar a-kassan.

Omställningsstöd från TRR

Om du blir uppsagd kan du få stöd från omställningsorganisationen TRR. Där kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag. Orsaken till din uppsägning ska vara

  • arbetsbrist
  • sjukdom
  • eller att en tidsbegränsad anställning avslutats.

För att få stödet ska du vara yngre än 66 år och ha jobbat minst 12 månader under de två senaste åren. Du ska också ha jobbat minst 16 timmar per vecka.

Så går ansökan till

Din arbetsgivare ska skicka in en ansökan om omställningsstöd till TRR. Innan TRR behandlar ansökan ska du granska och godkänna den genom att logga in hos TRR. Du som har haft en tidsbegränsad anställning som avslutats ska däremot skicka in en ansökan på egen hand.

När ansökan är godkänd kommer TRR höra av sig till dig genom ett mejl som innehåller information om hur du kommer igång.

Så funkar stödet

Genom TRR får du till exempel hjälp med

  • rådgivning för jobbsökning eller start av företag
  • vägledning kring kompetensutveckling som stärker din ställning på arbetsmarknaden
  • förstärkt stöd om du har särskilda behov till följd av sjukdom
  • kortvarigt studiestöd
  • kompletterande studiestöd
  • köpt utbildning och validering. Validering är ett sätt att kartlägga och bedöma kompetens, kunskaper och erfarenheter du redan har.

Du har även möjlighet att få hjälp med ett yttrande till CSN vid ansökan om det offentliga omställningsstudiestödet.

Extra pengar från Avgångsersättning (AGE)

Avgångsersättning (AGE) kan ge dig ersättning om har blivit uppsagd och orsaken är arbetsbrist, sjukdom eller att du har haft en tidsbegränsad anställning som avslutats. En annan förutsättning är att du har fyllt 40 år och är yngre än 66 år.

Tvist med arbetsgivaren vid uppsägning

Du kan inte få omställningsstöd om du samtidigt har en tvist med din arbetsgivare om uppsägningen. Däremot kan du ha rätt till en kompletterande arbetslöshetsersättning från TRR.

Efterskydd

Beroende på din situation kan du ha rätt till ett efterskydd hos TRR. Det innebär att du som fått stöd av TRR och får ett nytt jobb kan säga upp dig på egen begäran, och komma tillbaka till TRR för att återuppta din rådgivning och Avgångsersättning (AGE). Det förutsätter dock att din nya anställning  inklusive uppsägningstiden inte uppgår till 12 månader eller mer.

Du kan läsa mer om hur efterskyddet fungerar hos TRR.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.