Till innehållet

Om du blir av med jobbet

Att förlora jobbet är så klart ett hårt slag för ekonomin. Då kan det vara bra att vara med i a-kassan, för det är i första hand därifrån du får din inkomst som arbetslös. Men även vid en uppsägning kan du vara glad över dina kollektivavtalade försäkringar. Genom omställningsstödet får du hjälp att hitta nytt jobb eller att börja studera. Du kan dessutom få en ekonomisk ersättning som kompletterar a-kassan.

Omställningsstöd från TRR

Om du blir av med jobbet på grund av arbetsbrist eller sjukdom kan du få stöd av TRR. Genom TRR kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag. Du kan också ha möjlighet att få ekonomiskt stöd.

Så går ansökan till

Både du och din arbetsgivare ska skicka in en ansökan om stöd till TRR. TRR behandlar ansökan när ni båda har skickat in.

När ansökan är godkänd kommer TRR höra av sig till dig för att boka ett första möte. Där går ni bland annat igenom din situation, din kompetens, vad du vill jobba med, hur arbetsmarknaden ser ut och hur du kan marknadsföra dig själv. 

Så stöttar TRR dig

Hos TRR kan du få rådgivning individuellt eller i grupp. Rådgivarna du får träffa har lång erfarenhet av att hjälpa personer i din situation. Dessutom har de stor kunskap om just din arbetsmarknad. De kommer stötta och utmana dig, men kom ihåg att det i slutändan är du som måste göra jobbet. 

Kanske leder stödet från TRR till att du vill börja studera – för att uppdatera din kompetens eller för att byta område helt. Om du ska studera en termin eller längre kan du få TRR Studieersättning. Den får du som längst under fyra terminer. För att få ersättningen ska syftet med studierna vara att öka dina chanser till nytt jobb. Dessutom ska du vara minst 40 år och inskriven på TRR. 

Extra pengar från Avgångsersättning (AGE)

Avgångsersättning (AGE) kan ge dig ersättning om har blivit uppsagd och orsaken är arbetsbrist eller personliga skäl i samband med sjukdom. En av förutsättningarna är att du har en tillsvidareanställning. En annan är att du har fyllt 40 år och är yngre än 65 år.

A-kassan är din viktigaste inkomstkälla

Om du blir arbetslös ska du först anmäla dig på arbetsförmedlingen och därefter till den A-kassa du tillhör. 

Månadssumman du får från a-kassan baseras på din tidigare lön, och du kan som högst få 80 % av lönen. Men det finns ett inkomsttak, alltså en gräns för hur hög inkomst a-kassan kan baseras på. Maximal ersättning från A-kassan är 26 400 kr per månad. Du behöver ha varit medlem i minst 12 månader för att få ut a-kassa. 

Det finns olika a-kassor, och vilken du ska vara medlem i beror på vad du har för utbildning och yrke. Läs mer om de olika a-kassorna här.

Kolla upp om du har en inkomstförsäkring

Flera fackförbund erbjuder något som kallas inkomstförsäkring som är ett komplement till ersättningen från a-kassan och eventuellt Avgångsersättning (AGE). Därifrån kan du få ersättning om du blivit beviljad a-kassa och har en lön över inkomsttaket. Tillsammans med AGE kan inkomstförsäkringen innebära att du får upp till ca 80 % av din tidigare lön. Kolla med ditt fackförbund vad som gäller för dig! 

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.