Till innehållet
Logga in

Om du skulle dö

Det är viktigt att fundera över vad som skulle hända om du skulle dö – speciellt för dig som har familj och din inkomst är en viktig del av ekonomin. Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du en försäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Utöver det kan du genom din tjänstepension välja att lägga till extra skydd i form av återbetalningsskydd och familjeskydd.

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)

När du jobbar på ett företag med kollektivavtal har du automatiskt en försäkring, Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), som ger ett skattefritt engångsbelopp till din familj om du dör innan du går i pension. 

Så fungerar ersättningen från TGL

Ersättningen från Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) består av tre delar. De är alla skattefria och betalas ut som engångsbelopp. Det är olika faktorer som avgör vilka av de tre delarna dina anhöriga får, och hur mycket pengar det rör sig om. 

  • Grundbelopp. Grundbeloppet betalas ut till anhörig. I just ditt avtal innebär det din make, maka, registrerade partner, sambo eller barn. Grundbeloppet ändras från år till år, och för år 2024 ligger det på 28 650 – 343 800 kronor. Var på skalan du hamnar beror på hur gammal du är när du dör, hur många timmar du vanligtvis arbetar per vecka och om du har barn som är under 17 år. 
  • Barnbelopp. Om du har barn som är under 21 år får de ett så kallat barnbelopp. Beloppet ändras varje år, och för år 2024 är beloppet 28 650 - 114 600 kronor. Hur mycket dina barn får beror på hur många timmar du vanligtvis arbetar per vecka.   
  • Begravningshjälp. I försäkringen ingår begravningshjälp, som alltid betalas ut till dödsboet vid ett dödsfall. Beloppet som gäller år 2024 är 28 650 kronor.

Om du vill ändra vem som ska få pengarna ska du göra en anmälan hos Afa Försäkring. Om du går bort ska anhöriga ansöka om ersättningen hos Afa Försäkring.

Återbetalningsskydd och familjeskydd 

Om din inkomst är en viktig del av din familjs ekonomi kan du genom din tjänstepension välja att lägga till två typer av extra skydd till familjen.

Skydden innebär att din familj får del av den tjänstepension som du tjänat in. Det är upp till dig att välja ett, båda två eller avstå helt. Om du lägger till skydden betalas de med pengar som annars hade gått till din pension. Så lägg inte till extra skydd om det inte behövs.

Logga in hos Fora om du vill välja till skydd eller göra ändringar.

  • Återbetalningsskydd - innebär att din familj får de pengar du tjänat in till din tjänstepension när du dör. Om du skulle dö innan du fyller 65 år betalas beloppet ut till din familj under fem år. Om du dör efter att du fyllt 65 år får din familj ta över utbetalningarna från din pension, i max 20 år.
  • Familjeskydd - innebär att din familj får ersättning om du skulle dö innan utgången av det år du fyller 65 år. Du väljer själv hur stort belopp de ska få (1, 2, 3 eller 4 prisbasbelopp) och hur länge utbetalningarna ska pågå (5, 10, 15 eller 20 år). 

Prisbasbeloppet fastställs av regeringen varje år, och är för år 2024 57 300 kronor.

Då behöver du göra en hälsoprövning

Ibland måste du bevisa att du är frisk för att kunna teckna en livförsäkring. När det gäller familjeskydd och återbetalningsskydd är det i de här situationerna du behöver göra en hälsoprövning:

  • Om du väljer att lägga till familjeskydd eller återbetalningsskydd efter första valtillfället.
  • Om du vill höja belopp eller utbetalningstid för ditt familjeskydd. 

Om du gifter dig, får barn eller blir sambo kan du teckna återbetalningsskydd utan att göra en hälsoprövning. Men då måste du göra det inom ett år efter händelsen. 

Vem får pengarna om du dör? 

I första hand är det din make, maka, registrerade partner eller sambo som får ersättning från återbetalningsskyddet och familjeskyddet. I andra hand är det dina barn. Om du vill kan du välja en annan mottagare, men bara inom en begränsad krets. Det gör du hos Fora

Hur ser din familjesituation ut?

Beroende på vilken familjesituation du har finns det några saker som är viktiga att tänka på när det gäller ersättningar till familjen vid dödsfall. Här kan du läsa om vad du behöver tänka på om du till exempel är singel, sambo eller gift.

Frågor och svar om ersättning vid dödsfall

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.