Checklista - uppsägning på grund av arbetsbrist
Ibland kanske det går sämre för företaget och du kan behöva säga upp en eller flera anställda på grund av arbetsbrist. Det är så klart en av de tyngre uppgifterna du har som arbetsgivare. Men det är också ett av många tillfällen då det är en trygghet att ha kollektivavtalade försäkringar. Omställningsstödet hjälper den som blivit uppsagd att gå vidare i arbetslivet.
Checklista
Gör så här när anställd ska sägas upp på grund av arbetsbrist
Följ våra checklistor så blir allting rätt.
Arbetare
Checklista när en arbetare bli uppsagd på grund av arbetsbrist
Vänd dig till ditt arbetsgivarförbund för rådgivning innan du meddelar en uppsägning. Arbetsgivarförbundet kan hjälpa dig att förhandla med det aktuella fackförbundet. När förhandlingen är klar ska du tillsammans med det lokala facket ansöka om omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL. Omställningsstödet kan hjälpa den uppsagda att hitta ett nytt jobb eller att börja studera. Men för att få stödet behöver den anställda uppfylla några villkor kring anställningsform och anställningstid. Du som arbetsgivare kan också få stöd av Trygghetsfonden TSL – bland annat i form av rådgivning och information. Den anställda kan efter sin sista arbetsdag ansöka om Avgångsbidrag (AGB), som kan ge en summa pengar vid uppsägningen. Det gör hen genom att fylla i en blankett hos Afa Försäkring. Även här finns villkor som behöver uppfyllas, till exempel anställningstid och ålder. Du som arbetsgivare ska fylla i en del av ansökan om Avgångsbidrag (AGB). Avanmäl den som sagts upp hos Fora. Om den som blivit uppsagd begär att du ska fylla i ett arbetsgivarintyg ska du göra det. Då kan hen få ersättning från A-kassan. Du kan läsa om hur det fungerar på arbetgivarintyg.nu.
Tjänstemän
Checklista när en tjänsteman bli uppsagd på grund av arbetsbrist
Vänd dig till ditt arbetsgivarförbund för rådgivning innan du meddelar en uppsägning. Arbetsgivarförbundet kan hjälpa dig att förhandla med det aktuella fackförbundet. När en anställd blivit uppsagd eller riskerar att bli det ska du ansöka om stöd för den anställda från omställningsorganisationen TRR. Av TRR kan den uppsagda få stöd i att hitta ett nytt jobb, att börja studera och eventuellt få Avgångsersättning (AGE). Men för att få stöden behöver den anställda uppfylla några villkor kring ålder och anställningstid. Du som arbetsgivare kan också få stöd av TRR – bland annat i form av rådgivning och information. Avanmäl den som sagts upp hos Collectum. Om den som blivit uppsagd begär att du ska fylla i ett arbetsgivarintyg ska du göra det. Då kan hen få ersättning från A-kassan. Du kan läsa om hur det fungerar på arbetsgivarintyg.nu.
Ord att ha koll på vid arbetsbrist
Omställningsstöd för arbetare
Stöd som gäller på en arbetsplats med kollektiv- eller hängavtal om en anställd blir uppsagd på grund av arbetsbrist, sjukdom eller avslutar en tidsbegränsad anställning. Med stödet kan den uppsagda få hjälp till ett nytt jobb, att börja studera eller starta eget företag.
Avgångsbidrag (AGB) för arbetare
Avgångsbidrag (AGB) är en ersättning som kan betalas ut till arbetare som sägs upp på grund av arbetsbrist. Om ditt företag omfattas av huvudavtalet om omställning, kan försäkringen även gälla om den anställda blir uppsagd på grund av sjukdom eller efter att en tidsbegränsad anställning löpt ut. Den som har fyllt 40 år har rätt till ersättning om hen har jobbat minst 50 månader under de senaste fem åren.
Omställningsstöd för tjänstemän
Stöd som gäller på en arbetsplats med kollektiv- eller hängavtal om en anställd blir uppsagd på grund av arbetsbrist, sjukdom eller avslutar en tidsbegränsad anställning. Med stödet kan den uppsagda få hjälp till ett nytt jobb, att börja studera eller starta eget företag.
Avgångsersättning (AGE) för tjänstemän
Avgångsersättning (AGE) är en ersättning som kan betalas ut till tjänstemän som sägs upp på grund av arbetsbrist, sjukdom eller efter att en tidsbegränsad anställning löpt ut. Den som har fyllt 40 år har rätt till ersättning om hen har jobbat minst fem sammanhängande år hos en eller flera arbetsgivare som varit anslutna till TRR eller TSL.
Vanliga frågor om uppsägning vid arbetsbrist
För arbetare ska du ansöka om omställningsstöd hos Trygghetsfonden TSL. Både du som arbetsgivare och den lokala fackliga organisationen ska ansöka. Omställningsstödet ska hjälpa den som blivit av med jobbet att hitta ett nytt jobb eller att börja studera.
Den som har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist kan dessutom få en ekonomisk ersättning, Avgångsbidrag (AGB). Då är det den anställda som ansöker hos AFA Försäkring, men du som arbetsgivare ska också fylla i en del av blanketten. För att få Avgångsbidrag (AGB) behöver den som sagts upp uppfylla vissa villkor kring anställningstid och ålder.
Om du har kollektivavtal för tjänstemän ska du göra en anmälan för den anställdas räkning till omställningsorganisationen TRR. Därifrån kan tjänstemannen få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget. Det finns även en möjlighet att få ekonomisk ersättning. För att få omställningsstöd från TRR behöver den som sagts upp uppfylla vissa villkor kring anställningstid och ålder.
Företaget kan tillsammans med den lokala tjänstemannaklubben komma överens om en annan leverantör än TRR. Om du funderar över att välja en annan leverantör rekommenderar vi dig att kontakta det berörda fack- eller arbetsgivareförbundet.
Det finns efterskydd i några av försäkringarna:
- Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS), som är en sjukförsäkring, gäller 720 dagar efter att anställningen avslutats. Då gäller den precis som när arbetaren var anställd.
- Om den som sagts upp blir sjuk inom 90 dagar efter att anställningen har upphört gäller premiebefrielseförsäkringen till Avtalspension SAF-LO.
- Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), som ger familjen en summa pengar om den anställda dör, gäller alltid 180 dagar efter att en anställning avslutats. Om den uppsagda fortsätter vara arbetslös förlängs försäkringen i max två år.
Ja, omställningsstödet för både tjänstemän och arbetare gäller oavsett hur många som sägs upp.