Till innehållet
Logga in

Uppsägning på grund av arbetsbrist

Att bli uppsagd och förlora jobbet är ofta en tuff situation. Om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal kan du få stöd och extra ersättning. Det kallas omställningsstöd och det kan du få om orsaken till din uppsägning är arbetsbrist.

Uppsägning på grund av arbetsbrist

Arbetsbrist är ett samlingsnamn för olika situationer där personliga omständigheter inte ligger till grund för uppsägningen. Arbetsgivaren måste visa att det finns saklig grund för uppsägning på grund av arbetsbrist. Ett exempel på arbetsbrist är när arbetsgivaren inte har tillräckligt med arbetsuppgifter att erbjuda. Ett annat exempel är att företaget lägger ner sin verksamhet.

Stöd och extra ersättning genom kollektivavtalad försäkring

När du jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor och har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom har du oftast rätt till omställningsstöd. Du kan också ha rätt till omställningsstöd om du har en tidsbegränsad anställning som avslutats. Stödet innebär att du får hjälp med att komma vidare i arbetslivet. Det kan handla om att få ett nytt jobb, börja studera eller att starta eget. Du kan dessutom få en ekonomisk ersättning som ger extra pengar utöver a-kassan.

Läs mer vad som gäller för dig

Som arbetsgivare behöver du ha koll på hur du ska administrera de anställdas försäkringar. 

Kollektivavtalad försäkring fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.