Till innehållet
Logga in

KTP 2 tjänstepension

Här kan du läsa om hur din tjänstepension KTP 2 fungerar. Du kan själv välja placering för en del av din KTP 2, och du kan välja till ett återbetalningsskydd om din familj har behov av det.

Så här fungerar KTP 2

Du som har KTP 2 började tjäna in den som tidigast när du fyllde 28 år. Inbetalningarna fortsätter så länge som du är anställd hos din arbets­givare, men som längst till 65 års ålder.

Den ena delen av KTP 2 består av en förmånsbestämd pension. Det innebär att storleken på pensionen du så småningom kommer få ut är bestämd i förhand. Du kan inte själv placera din förmånsbestämda pension utan din arbetsgivare betalar in så mycket som behövs för att du ska kunna få ut det förbestämda månadsbeloppet. Hur mycket det rör sig om påverkas av storleken på din lön och hur länge du har tjänat in till din KTP 2. 

KTPK-egenpension, en del som du själv kan placera

Den andra delen av din pension heter KTPK-egenpension och är en premiebestämd pension. Din lön styr summan din arbetsgivare betalar in till KTPK-egenpension. Förenklat innebär det att din arbetsgivare betalar in motsvarande minst 2,1 % av din lön till din KTPK-egenpension varje månad. Hur mycket pengar du så småningom får ut i pension beror på vilka avgifter du betalar, hur pengarna växer och hur din lön förändras under arbetslivet.

Om du vill kan du själv bestämma i vilken sparform din KTPK-egenpension ska placeras i hos Folksam. Det finns två sparformer att välja mellan:

  • Traditionell försäkring i Folksam Tjänstepension. Folksam bestämmer hur dina pengar placeras, och du är garanterad en viss pension och får del av eventuellt överskott.
  • Fondförsäkring i Folksam Fondförsäkring. Du kan själv påverka hur dina pengar placeras, och du bestämmer själv vilken risknivå du vill ha. Det innebär att det är du som har ansvaret för dina placeringar – utan garantier från pensionsbolaget. En fondförsäkring kan alltså vara ett lite mer riskfyllt pensionsval, men kan också innebära att dina pensionspengar ökar mycket i värde.

Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Folksam.

Lägg till eller ta bort skydd för din familj

För din KTPK-egenpension kan du välja att lägga till ett återbetalningsskydd som ger din familj ersättning när du dör. Återbetalningsskydd innebär att det aktuella värdet av din KTP 2-egenpension betalas ut till din familj när du dör.

Genom din pension och försäkring via jobbet har du automatiskt vissa efterlevandeskydd som ger din familj ersättning när du dör. Du har också möjlighet att lägga till eller välja bort skydd beroende på hur behovet ser ut för dig och din familj.

Så här fungerar efterlevandeskydden för dig som har tjänstepensionen KTP 2.

Deltidspension

Utöver inbetalningarna till din tjänstepension KTP 2 kan din arbetsgivare sätta in extra pengar eftersom vissa kollektivavtal innehåller regler om deltidspension. Kolla upp med din arbetsgivare eller ditt fackförbund vad som gäller på din arbetsplats.

Mer information om tjänstepensionen

Här har vi samlat information om saker som är bra att känna till. Vad händer med min tjänstepension om jag blir sjuk en längre tid? Vad innebär löneväxling och tiotaggarlösning? Vad behöver jag ha koll på när jag närmar mig pensionen?

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.