Till innehållet
Du är: Tjänsteman 
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Avtalat för tjänstemän

Här hittar du information om din kollektivavtalade tjänstepension och dina försäkringar via jobbet.

öppen dörr

Vad händer om jag blir av med jobbet?

Din inkomst som arbetslös kommer i första hand från a-kassan. Men du kan även få ersättning och stöd via dina kollektivavtalade försäkringar. Om företaget du jobbar på är anslutet till TRR kan du få en extra ersättning – om du uppfyller vissa krav. Du kan även få stöd och hjälp via TRR. Läs mer om att bli arbetslös här.

Termometer

Om jag blir sjuk en längre tid

Om du har varit sjuk längre än två veckor får du sjukpenning från Försäkringskassan. Som en extra ersättning ska arbetsgivaren betala sjuklön till och med dag 90 enligt kollektivavtalet. Det räcker om du anmäler sjukskrivningen till din arbetsgivare, som i sin tur anmäler det till Försäkringskassan och systemet för kollektivavtalad försäkring. Läs mer om vad som gäller om du blir sjuk här.

två hjärtformade händer

Försäkringsinformation på jobbet

På många, framförallt större arbetsplatser, finns ofta förtroendevalda med uppdrag som försäkringsinformatör. Deras uppgift är att informera och hjälpa sina arbetskamrater med kollektivavtalade försäkringar. Det gäller både de som är medlemmar i facket och de som inte är det. Så kolla med arbetsgivaren eller facket om det finns någon försäkringsinformatör på din arbetsplats.

Möte

Webbinarier - få koll på din pension och försäkring via jobbet

Vi erbjuder webbinarier där vi berättar om hur din tjänstepension och försäkring funkar. Du får veta vilka val du kan göra när det gäller tjänstepensionen och vilket skydd du har vid olika händelser, till exempel om du blir sjuk en längre tid. Läs mer och boka ett kostnadsfritt webbinarium här.

Avtalats rådgivningstjänst

Känns det klurigt att veta vilka val du ska göra kring din pension? Oroa dig inte! Om du har din tjänstepension i ITP kan du nämligen få hjälp att få ordning på dina val genom rådgivningstjänsten. Alla råd du får genom rådgivningstjänsten utgår från dig och dina behov.

Testa vår digitala rådgivningstjänst
Paraply

Vad innebär kollektivavtalet?

Vissa rättigheter och skyldigheter på jobbet är reglerade i lagar, medan andra regleras i kollektivavtal. Kollektivavtalen förhandlas fram av representanter för dig som anställd, och representanter för din arbetsgivare. En del av kollektivavtalet är din tjänstepension och ett antal försäkringar som arbetsgivaren tecknar och betalar för. Det är det du kan lära dig mer om här på avtalat.se.

Ung kvinna

Om du ska jobba utomlands

Kanske planerar du att jobba utomlands under något eller några år av ditt yrkesliv. Spännande! Men glöm inte att det kan påverka din pension och dina försäkringar. Hur de påverkas beror lite på vilket land du ska till, för vem du ska jobba och hur länge du ska vara borta. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller i just ditt fall.

Tänk på det här

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.