Till innehållet

Bli förälder

När du är hemma med en ny liten familjemedlem är det värdefullt att ha kollektivavtalad föräldralön via jobbet, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Kort och gott betyder det att du kan få ut nästan 90 % av din lön när du är föräldraledig.

Viktigt att tänka på när du ska vara föräldraledig

Innan föräldraledigheten

Börja med att berätta för din arbetsgivare att du ska bli förälder. Det ska du göra minst 2 månader innan barnet beräknas komma, men gärna så fort som möjligt. När barnet föds ska du kontakta Försäkringskassan för att ansöka om föräldrapenning. Meddela din arbetsgivare så fort du får svar från Försäkringskassan.  

Föräldralön ger extra pengar

Kollektivavtalad föräldralön är en ersättning som betalas ut av din arbetsgivare när du är föräldraledig. Den kompletterar ersättningen från Försäkringskassan. Det innebär att du får ut cirka 90 % av din lön om du tar ut full ersättning från Försäkringskassan under din föräldraledighet.

Tjänstepension under föräldraledighet

Du som är anställd på ett företag med kollektivavtal får tjänstepension. Det innebär att din arbetsgivare betalar in ett antal procent av din lön extra till din pension varje månad. Din tjänstepension heter ITP 1 eller ITP 2.

Men om du är föräldraledig får du inte din vanliga lön. För dig som har ITP 1 finns det en premiebefrielseförsäkring som är kopplad till din tjänstepension. Den gör att du fortsätter få pensionspengar när du tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan.

För dig som har tjänstepensionen ITP 2 finns ingen premiebefrielseförsäkring, men rekommendationen är att arbetsgivaren ändå ska betala in till din tjänstepension i 11 månader när du är föräldraledig. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats.

Lägga till efterlevandeskydd?

För din tjänstepension ITP kan du vid behov välja till frivilliga efterlevandeskydd - återbetalningsskydd och familjeskydd. Skydden ger ekonomisk ersättning till din familj om du skulle dö. Har du fått barn under de senaste tolv månaderna, kan du välja återbetalningsskydd och vissa nivåer av familjeskydd utan att fylla i en hälsodeklaration.

Du gör dina val och ändringar hos Collectum, som är valcentral och administratör av tjänstepensionen ITP.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.