Till innehållet
Logga in

Bli förälder

När du är hemma med en ny liten familjemedlem är det värdefullt att ha kollektivavtalad föräldralön via jobbet, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Det betyder det att du kan få ut nästan 90 % av din lön när du är föräldraledig.

Viktigt att tänka på när du ska vara föräldraledig

Innan föräldraledigheten

Börja med att berätta för din arbetsgivare att du ska bli förälder. Det ska du göra minst 2 månader innan barnet beräknas komma, men gärna så fort som möjligt. När barnet föds ska du kontakta Försäkringskassan för att ansöka om föräldrapenning. Meddela din arbetsgivare så fort du får svar från Försäkringskassan.  

Föräldralön ger extra pengar

Kollektivavtalad föräldralön är en ersättning som betalas ut av din arbetsgivare när du är föräldraledig. Den kompletterar ersättningen från Försäkringskassan. Det innebär att du får ut cirka 90 % av din lön om du tar ut full ersättning från Försäkringskassan under din föräldraledighet.

Tjänstepension under föräldraledighet

Du som är anställd på ett företag med kollektivavtal får tjänstepension. Det innebär att din arbetsgivare betalar in ett antal procent av din lön extra till din pension varje månad. Din tjänstepension heter ITP 1 eller ITP 2. Men om du är föräldraledig får du inte din vanliga lön.

För dig som har ITP 1 finns det en premiebefrielseförsäkring som är kopplad till din tjänstepension. Den gäller i högst 13 månader och gör att du fortsätter få inbetalningar till din tjänstepension när du tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan. Pengarna som premiebefrielseförsäkringen ska betala in till din tjänstepension ITP 1, beräknas oftast på den genomsnittslön du haft de senaste 12 månaderna innan du får föräldrapenning första gången. Om du gör ett uppehåll i ditt uttag av föräldrapenning görs en ny beräkning.

För dig som har tjänstepensionen ITP 2 finns ingen premiebefrielseförsäkring, men rekommendationen är att arbetsgivaren ändå ska betala in till din tjänstepension i 11 månader när du är föräldraledig. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats.

Din arbetsgivare fortsätter betala för Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) under din föräldraledighet, oavsett om du har ITP 1 eller ITP 2.

Lägga till efterlevandeskydd?

Om du och din familj har behov av det kan du lägga till frivilliga efterlevandeskydd för din tjänstepension ITP – återbetalningsskydd och familjeskydd. Skydden ger ekonomisk ersättning till din familj om du skulle dö. Har du fått barn under de senaste tolv månaderna, kan du välja återbetalningsskydd och vissa nivåer av familjeskydd utan att fylla i en hälsodeklaration.

Logga in för att göra val för din ITP

Du som är tjänsteman kan logga in för att se över dina efterlevandeskydd.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.