Till innehållet
Logga in

Sjuk

När du blir sjuk och inte kan jobba får du oftast ekonomisk ersättning från olika håll. Försäkringskassan betalar ut sjukpenning och sjukersättning, det är bestämt enligt lagen. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal får dessutom extra pengar genom kollektivavtalad sjukförsäkring.

Om du blir sjuk

Ersättningarna ska kompensera en del av den inkomst som du förlorar när du är sjukskriven. Det här är bra att veta när du är sjuk och sjukskriven.

  • Under sjuklöneperioden, dag 1–14 får du 80 % av din vanliga lön av din arbetsgivare – det känner du säkert igen. Här finns mer information om sjuklön.
  • Efter sjukskrivningsdag 14 får du vanligtvis ersättning från Försäkringskassan i form av sjukpenning. Här kan du läsa mer om sjukpenning.
  • Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor har oftast rätt till extra ersättning när du är sjukskriven. Det är bestämt i kollektivavtalet och fungerar lite olika beroende vilket avtal du tillhör.
  • För att du inte ska gå miste om inbetalningar till din tjänstepension när du är sjuk har du en försäkring som heter Premiebefrielseförsäkring. Den tar över arbetsgivarens inbetalningar till din tjänstepension när du är sjukskriven.

Läs mer om vad som gäller för dig

Som arbetsgivare behöver du ha koll på hur du ska administrera de anställdas försäkringar. 

Kollektivavtalad försäkring fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.