Till innehållet
Logga in

Att förlora jobbet kan vara en tuff situation. Då är det en trygghet att jobba på ett företag med kollektivavtal. Genom omställningsstödet får du hjälp att söka ett nytt jobb eller att börja studera. Du kan dessutom få ett ekonomiskt stöd som kompletterar a-kassan.

Omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL

Om du blir uppsagd kan du få stöd från Trygghetsfonden TSL. Där kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget företag. Orsaken till din uppsägning ska vara

För att få stödet ska du ha jobbat minst 12 månader under de två senaste åren. Du ska också ha jobbat minst 16 timmar per vecka.

Så går ansökan till

Om du blivit uppsagd på grund av arbetsbrist är det din arbetsgivare eller fackförbundet som tecknat kollektivavtalet på din arbetsplats som ansöker åt dig hos Trygghetsfonden TSL.

Om din tidsbegränsade anställning har löpt ut eller om du har blivit uppsagd på grund av sjukdom ska du själv ansöka om stödet hos Trygghetsfonden TSL.

Så här funkar stödet

När ansökan kommit till TSL är första steget att du får träffa en omställningsrådgivare som berättar om omställningsstödet. I nästa steg får du en personlig jobbcoach. Av TSL och jobbcoachen får du till exempel hjälp med:

  • rådgivning för jobbsökning eller start av företag
  • vägledning kring kompetensutveckling som stärker din ställning på arbetsmarknaden
  • förstärkt stöd om du har särskilda behov till följd av sjukdom
  • köpt utbildning och validering. Validering är ett sätt att kartlägga och bedöma kompetens, kunskaper och erfarenheter du redan har
  • kortvarigt studiestöd
  • kompletterande studiestöd.

För att du ska ha rätt till stödet som beskrivs i de två sista punkterna behöver du omfattas av ett huvudavtal om omställning. Kolla upp med din arbetsgivare eller ditt fackförbund vad som gäller för dig och din arbetsplats.

Du har även möjlighet att få hjälp med ett yttrande till CSN vid ansökan om det offentliga omställningsstudiestödet.

Tvist med arbetsgivaren vid uppsägning

Du kan inte få omställningsstöd om du samtidigt har en tvist med din arbetsgivare om uppsägningen. Om din arbetsgivare omfattas av ett huvudavtal om omställning kan du däremot ha rätt till en kompletterande arbetslöshetsersättning från Trygghetsfonden TSL.

Försäkring om avgångsbidrag (AGB)

Från den här försäkringen kan du få ett engångsbelopp om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist, sjukdom eller att du har haft en tidsbegränsad anställning som avslutats. En annan förutsättning är att du har fyllt 40 år och är yngre än 65 år.

 

Frågor och svar om att bli uppsagd

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.