Till innehållet

Om du blir av med jobbet

Att förlora jobbet är så klart tufft för din ekonomi. Då är det viktigt att du är med i a-kassan, för det är i första hand därifrån du får din inkomst som arbetslös. Men även vid en uppsägning kan du vara glad över dina kollektivavtalade försäkringar. Genom omställningsstödet får du hjälp att hitta nytt jobb eller att börja studera. Du kan dessutom få ett ekonomiskt stöd i form av ett engångsbelopp.

Omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt till stöd från Trygghetsfonden TSL i upp till ett år. Där kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget.

Först får du träffa en omställningsrådgivare och sedan en personlig jobbcoach. Av jobbcoachen kan du till exempel få hjälp att: 

  • kartlägga din kompetens
  • ta kontakt med myndigheter
  • skriva CV 
  • söka jobb. 

Om det kan öka dina chanser att få ett nytt jobb kan du dessutom få dina kunskaper validerade, eller extra utbildning. 

Då har du rätt till omställningsstöd 

Oavsett hur gammal du är så har du rätt till stöd från Trygghetsfonden TSL. Men en förutsättning är att du ska ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Dessutom ska du under det senaste året i genomsnitt ha jobbat minst 16 timmar i veckan. 

Det är din arbetsgivare och det lokala facket som tillsammans ansöker om stöd från Trygghetsfonden TSL, som sedan kommer kontakta dig för att boka ett första möte. Då får du träffa en omställningsrådgivare som kommer berätta vad du kan få för hjälp.

Läs mer hos Trygghetsfonden TSL

Försäkring om avgångsbidrag (AGB)

Från den här försäkringen kan du få ett engångsbelopp om du blir av med jobbet på grund av arbetsbrist. En av förutsättningarna är att du har en tillsvidareanställning. En annan är att du har fyllt 40 år och är yngre än 65 år.

 

Frågor och svar om att bli uppsagd

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.