Du är: Arbetare  Byt
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Om du blir av med jobbet

Att förlora jobbet är så klart ett hårt slag för ekonomin. Då är det viktigt att du är med i a-kassan, för det är i första hand därifrån du får din inkomst som arbetslös. Men även vid en uppsägning kan du vara glad över dina kollektivavtalade försäkringar. Därifrån kan du nämligen få ersättning som kan hjälpa dig hålla dig på fötterna tills du hittar ett nytt jobb. Dessutom kan du få stöd och hjälp till nytt jobb eller studier.

Har du rätt till ersättning?

Här kan du i kortform se på vilket sätt de kollektivavtalade försäkringarna kan hjälpa dig om du blir uppsagd från en tillsvidareanställning på grund av arbetsbrist. Mer om de exakta villkoren hittar du längre ner. 

Jag...

Jag har...

Vad bra! Det verkar som att du både kan ha rätt till ersättning från Försäkringen om avgångsbidrag (AGB) och stöd från Trygghetsfonden TSL. Läs mer här nedanför.

Du verkar ha rätt till stöd från Trygghetsfonden TSL! Läs mer här nedanför.

Du verkar ha rätt till ersättning från avgångsbidrag (AGB) Läs mer här nedanför.

Vi är ledsna, men du verkar inte ha rätt till stöd. Läs mer om varför här nedanför.

Det här skyddet finns om du blir av med jobbet

Staplade mynt

Försäkring om avgångsbidrag (AGB)

Från den här försäkringen kan du få ett engångsbelopp om du blir av med jobbet på grund av arbetsbrist. En av förutsättningarna är att du har en tillsvidareanställning. Hur mycket pengar du får beror på din ålder. Om du jobbat heltid är det de här beloppen som gäller:

40–49 år: 37 070 kr

För varje år över 49 år ökar ersättningen med 1 531 kr. Upp till 60 år då ersättningen är 53 911 kr.

50–59 år: 38 601– 52 380 kr

Om du jobbat deltid får du en del av beloppet som står i proportion med hur mycket du jobbat. Vi tar ett exempel: Om du är 61 år och jobbar halvtid får du hälften av 53 911 kr, alltså 26 955 kr. 

60–64 år: 53 911 kr

Arbetare

Omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt till stöd från Trygghetsfonden TSL i upp till ett år. Där kan du få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget.

Först får du träffa en omställningsrådgivare och sedan en personlig jobbcoach. Av jobbcoachen kan du till exempel få hjälp att: 

 • kartlägga din kompetens
 • ta kontakt med myndigheter
 • skriva CV 
 • söka jobb. 

Om det kan öka dina chanser att få ett nytt jobb kan du dessutom få dina kunskaper validerade, eller extra utbildning. 

Bra att veta om försäkringarna

  Då gäller inte Försäkring om avgångsbidrag (AGB)

  I de allra flesta fall omfattas du av Försäkring om avgångsbidrag (AGB) om du blir av med jobbet på grund av arbetsbrist. I alla fall om du fyllt 40 år och är tillsvidareanställd. Men det finns också omständigheter som kan göra att försäkringen inte gäller. I de här situationerna får du inte ersättning:

  • Om du inom 3 månader efter uppsägningen får en ny anställning inom samma företag eller koncern och jobbar fler eller lika många timmar i veckan som under din tidigare anställning. Men det finns ett undantag, som du kan läsa mer om genom att klicka på pilen till höger. 
  • Om du blir erbjuden ett jobb inom samma företag eller koncern men tackar nej utan godtagbara skäl. 
  • Om företaget du jobbar på blir uppköpt eller överlåtet och du har rätt att behålla din anställning men tackar nej.
  • Om du får hel sjukersättning beviljad av Försäkringskassan innan din anställning slutar. 
  Man

  Om du blir återanställd men får jobba mindre

  Om du blir uppsagd från en tillsvidareanställning, och inom 3 månader får en ny anställning inom samma företag eller koncern, får du vanligtvis ingen ersättning från Försäkringen om avgångsbidrag (AGB). Men om den nya anställningen innebär att du jobbar färre timmar i veckan än du gjorde under din tidigare anställning kan du ha rätt till en del av ersättningen. 

  Om du sedan skulle sägas upp från den nya anställningen kan du ha rätt till ytterligare ersättning. Men kom ihåg att du som mest kan få hela beloppet för din åldersgrupp från och med att du sägs upp och fem år framåt.

  Man

  Du måste själv ansöka om ersättning från Försäkring om avgångsbidrag (AGB)

  För att få ersättning från försäkringen behöver du ansöka så fort som möjligt när du sagts upp, men senast inom två år från och med det datum din anställning slutade. Ladda ner, fyll i och skicka in blanketten till AFA Försäkring.

   

  Man

  Då har du rätt till omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL

  Oavsett hur gammal du är så har du rätt till stöd från Trygghetsfonden TSL. Men en förutsättning är att du ska ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist (driftsinskränkning, nedläggning av företag eller rationalisering av företagets verksamhet). Dessutom ska du under det senaste året i genomsnitt ha jobbat minst 16 timmar i veckan. 

  Det är det lokala facket och din arbetsgivare som tillsammans ansöker om stöd från Trygghetsfonden TSL, som sedan kommer kontakta dig för att boka ett första möte. Då får du träffa en omställningsrådgivare som kommer berätta vad du kan få för hjälp. Läs mer på tsl.se

  Man

Frågor och svar om att bli uppsagd

 • Tillfälliga ändringar med anledning av coronaviruset

  Med anledning av coronaviruset har det införts tillfälliga förändringar i socialförsäkringarna. Dessa tillfälliga förändringar kan påverka din ersättning i samband med arbetslöshet, sjukdom, vab eller arbetsskada. Bland annat har reglerna runt a-kassan ändrats. 

  Det kan alltså vara bra att känna till dessa tillfälliga förändringar eftersom det kan påverka informationen vi ger här. 

  Här kan du nå Försäkringskassans sammanställning

 • Måste jag vara med i facket för att få stöd om jag sägs upp från jobbet?

  Nej, de kollektivavtalade försäkringarna som du har via jobbet gäller alla anställda. Så alla har samma rätt till ersättning och stöd vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

 • Kan jag få omställningsstöd om jag blir av med en del av min tjänst?

  Ja, så länge det är på grund av arbetsbrist. 

 • Måste jag själv ansöka om stöd om jag blir uppsagd?

  Det beror på vilket stöd du vill ha. Om du vill ha ersättning från Försäkring om avgångsbidrag (AGB) behöver du själv anmäla. Det ska du göra till AFA Försäkring inom 2 år.

  Vill du ha omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL är det din arbetsgivare och det lokala facket som ansöker. Sedan kommer du bli kontaktad av Trygghetsfonden TSL och få träffa en omställningsrådgivare. Läs mer på tsl.se.

 • Vad betyder permittering?

  Det betyder att du har kvar ditt jobb men att din arbetsgivare inte har några arbetsuppgifter för dig just nu. Oftast har du kvar samma lön och anställningsvillkor under en permittering. Eftersom en permittering inte per automatik innebär en uppsägning kan du inte få stöd från försäkringarna.

 • Vad betyder en korttidspermittering?

  Under en korttidspermittering går du ner i arbetstid. Men du får ändå ut nästan hela din vanliga lön. Samtidigt har arbetsgivaren möjlighet att söka statligt stöd. 

  Du har inte blivit uppsagd, och därför kan du alltså inte få stöd av försäkringarna. 

 • Vad betyder varsel om uppsägning?

  Att bli varslad om uppsägning innebär att du får en förvarning om att du kanske kommer bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Om varslet leder till uppsägning kan du få stöd från försäkringarna.