Till innehållet

Uppsägning och avskedande

Att bli uppsagd och förlora jobbet är ofta en tuff situation. Då är det är viktigt att vara med i en a-kassa som är din huvudinkomst om du blir arbetslös. Om du har blivit uppsagd kan du, som jobbar på ett företag med kollektivavtal, få stöd och extra ersättning genom försäkringar via jobbet.

När du har blivit arbetslös ska du först anmäla dig på arbetsförmedlingen och sedan till den a-kassa du tillhör. Som arbetslös är det i första hand från a-kassan du får din inkomst. Den summa du får från a-kassan varje månad baseras på din tidigare lön. Du kan som högst få 80 % av lönen. Men det finns ett inkomsttak, alltså en gräns för hur hög inkomst a-kassan baseras på.

Om du har en inkomstförsäkring via ditt fackförbund får du också pengar som kompletterar din a-kassa.

Stöd och extra ersättning genom kollektivavtalad försäkring

När du jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor och har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom har du oftast rätt till omställningsstöd. Du kan också ha rätt till omställningsstöd om du har en tidsbegränsad anställning som avslutats. Det innebär att du får hjälp med att komma vidare i arbetslivet. Det kan handla om att få ett nytt jobb, börja studera eller att starta eget. Du kan dessutom få en ekonomisk ersättning som kompletterar a-kassan.

Här kan du läsa mer om vad som gäller

Uppsägning på grund av arbetsbrist.

Så här fungerar omställningsstödet.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.