Till innehållet
Logga in

Uppsägning och avskedande

Att bli uppsagd och förlora jobbet är ofta en tuff situation. Då är det är viktigt att vara med i en a-kassa. Ersättningen från a-kassan är din huvudinkomst om du blir arbetslös. Du som har jobbat på ett företag med kollektivavtal kan dessutom få extra stöd och ersättning.

Ersättning vid uppsägning

När du har blivit arbetslös ska du först anmäla dig på arbetsförmedlingen och sedan till den a-kassa du tillhör. Som arbetslös är det i första hand från a-kassan du får din inkomst. Den summa du får från a-kassan varje månad baseras på din tidigare lön. Du kan som högst få 80 % av lönen. Men det finns ett inkomsttak, alltså en gräns för hur hög inkomst a-kassan baseras på.

Om du har en inkomstförsäkring via ditt fackförbund får du också pengar som kompletterar din a-kassa.

Stöd och extra ersättning genom kollektivavtalad försäkring

När du jobbar på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor och har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom har du oftast rätt till omställningsstöd. Du kan också ha rätt till omställningsstöd om du har en tidsbegränsad anställning som avslutats. Det innebär att du får hjälp med att komma vidare i arbetslivet. Det kan handla om att få ett nytt jobb, börja studera eller att starta eget. Du kan dessutom få en ekonomisk ersättning som kompletterar a-kassan.

Läs mer vad som gäller för dig

Som arbetsgivare behöver du ha koll på hur du ska administrera de anställdas försäkringar. 

Kollektivavtalad försäkring fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.