Till innehållet
Logga in

Omställningsstöd

När du jobbar på ett företag som har kollektivavtal inom privat sektor har du ett omställningsstöd. Stödet ska vara en hjälp för dig att gå vidare i arbetslivet om du blivit uppsagd från ditt jobb.

Vad är omställningsstöd?

Omställningsstöd gäller på en arbetsplats med kollektivavtal om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist, sjukdom eller avslutar en tidsbegränsad anställning. Med stödet kan du få hjälp till ett nytt jobb, att börja studera eller starta eget företag.

Du som är arbetare får stöd av Trygghetsfonden TSL. Är du tjänsteman får du motsvarande stöd av omställningsorganisationen TRR. Om du är du osäker på vilken  du tillhör, fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund. Du kan också kolla upp det genom att fylla i ditt företags organisationsnummer på hitta din omställningsorganisation.

Omställningsstöd från din omställningsorganisation består bland annat av

  • rådgivning när du ska söka jobb eller starta företag
  • vägledning kring kompetensutveckling som stärker din ställning på arbetsmarknaden
  • förstärkt stöd om du har särskilda behov till följd av sjukdom
  • köpt utbildning och validering. Validering är ett sätt att kartlägga och bedöma kompetens, kunskaper och erfarenheter du redan har
  • kortvarigt studiestöd
  • kompletterande studiestöd

Du har även möjlighet att få hjälp med ett yttrande till CSN om du ansöker om det offentliga omställningsstudiestödet. Det är ett ekonomiskt stöd du kan få via CSN när du vidareutbildar dig.

För att ta del av omställningsstödet behöver du uppfylla vissa krav när det gäller bland annat anställningstid och ålder. Om du ska ta del av kortvarigt studiestöd och kompletterande studiestöd behöver dessutom din arbetsgivare omfattas av ett huvudavtal om omställning. Kolla upp med din arbetsgivare eller ditt fackförbund vad som gäller för dig och din arbetsplats.

Läs mer vad som gäller för dig

Som arbetsgivare behöver du ha koll på hur du ska administrera de anställdas försäkringar. 

Kollektivavtalad försäkring fungerar olika beroende på om du är arbetare eller tjänsteman.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.