Till innehållet

Din familjesituation

Beroende på vilken familjesituation du har finns det några saker som är viktiga att tänka på när det gäller din tjänstepension och försäkring via jobbet. Har du familj kan du till exempel välja att lägga till skydd som ger dem pengar när du dör.

Singel

 • En av försäkringarna du har via jobbet är Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL). Den ger begravningshjälp i form av ett engångsbelopp till ditt dödsbo om du skulle dö innan du går i pension. Här kan du läsa om vad som gäller om du skulle dö innan du går i pension.
 • Som singel utan barn behöver du inte välja till efterlevandeskydd - återbetalningsskydd och familjeskydd - för din Avtalspension SAF-LO.
 • Du gör dina val och ändringar hos Fora, som är valcentral och administratör av tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO.

Sambo

 • En av försäkringarna du har via jobbet är Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL), som ger ersättning till din familj om du skulle dö innan du går i pension. I första hand betalas ersättningen ut till din sambo. Du kan också välja att själv bestämma vem som ska ha pengarna genom att skriva ett särskilt förmånstagande. Det gör du hos Afa Försäkring som administrerar Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL).
 • För din tjänstepension Avtalspension SAF-LO kan du vid behov välja till frivilliga efterlevandeskydd - återbetalningsskydd och familjeskydd. Skydden ger ekonomisk ersättning till din sambo om du skulle dö. Har du blivit sambo eller fått barn under de senaste tolv månaderna, kan du välja återbetalningsskydd utan att fylla i en hälsodeklaration.
 • Du gör dina val och ändringar hos Fora, som är valcentral och administratör av tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO.

Gift eller registrerad partner

 • En av försäkringarna du har via jobbet är Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL), som ger ersättning till din familj om du skulle dö innan du går i pension. I första hand betalas ersättningen ut till maka/make och i andra hand barn. Du kan också välja att själv bestämma vem som ska ha pengarna genom att skriva ett särskilt förmånstagande. Det gör du hos Afa Försäkring som administrerar Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL).
 • För din tjänstepension Avtalspension SAF-LO kan du vid behov välja till frivilliga efterlevandeskydd - återbetalningsskydd och familjeskydd. Skydden ger ekonomisk ersättning till din familj om du skulle dö. Har du gift dig eller fått barn under de senaste tolv månaderna, kan du välja återbetalningsskydd utan att fylla i en hälsodeklaration.
 • Du gör dina val och ändringar hos Fora, som är valcentral och administratör av tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO.

Ensamstående med barn

 • En av försäkringarna du har via jobbet är Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) som ger dina barn en summa pengar om du skulle dö innan du går i pension. Du kan också välja att själv bestämma vem som ska ha pengarna genom att skriva ett särskilt förmånstagarförordnande. Det gör du hos Afa Försäkring som administrerar Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL).
 • För din tjänstepension kan du vid behov välja till frivilliga efterlevandeskydd - återbetalningsskydd och familjeskydd. Skydden ger ekonomisk ersättning till dina barn om du skulle dö. Har du fått barn under de senaste tolv månaderna, kan du välja återbetalningsskydd utan att fylla i en hälsodeklaration.
 • Du gör dina val och ändringar hos Fora som är valcentral och administratör av tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO.

Vid skilsmässa

 • En av försäkringarna du har via jobbet är Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL), som ger din familj en summa pengar om du skulle dö innan du går i pension. Vid en skilsmässa är inte längre din före detta make/maka förmånstagare. Har du barn går pengarna till dem. Du kan också välja att själv bestämma vem som ska ha pengarna genom att skriva ett särskilt förmånstagande. Det gör du hos Afa Försäkring som administrerar Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL).
 • För din tjänstepension Avtalspension SAF-LO kan du vid behov välja till frivilliga efterlevandeskydd - återbetalningsskydd och familjeskydd. Skydden ger din familj ersättning om du skulle dö. Om du har ett återbetalningsskydd eller familjeskydd när du skiljer dig bör du se efter vilka som är förmånstagare och eventuellt anmäla en ändring. Du kan också ändra i vilken ordning din familj får pengarna genom att skriva ett särskilt förmånstagande.
 • Du gör dina val och ändringar hos Fora som är valcentral och administratör av tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.