Till innehållet
Logga in

Byte av kollektivavtal - tjänsteman blir arbetare

Om du omfattas av ett kollektivavtal för tjänsteman och byter till ett kollektivavtal för arbetare är det viktigt att veta att du också kommer att byta den tjänstepension och de försäkringar du har via jobbet.

Pension och försäkring via jobbet för dig som är arbetare

tredelad triangel

 

Person med arm i gips

 

Barnvagn

 

Termometer

 

Öppen dörr

 

ros

 

Viktigt att veta när du byter tjänstepension och försäkringar

När du är anställd på ett företag som har kollektivavtal har du pension och försäkring via jobbet. Det innebär att du får extra pengar insatta till pension - så kallad tjänstepension. Du får också ett antal försäkringar som ger dig extra trygghet vid olika händelser i livet.

Det här behöver du ha koll på:

 • Du kan göra olika val för din nya tjänstepension.
 • Dina nya försäkringar fungerar litet annorlunda än de du haft tidigare. Om du blir sjukskriven, råkar ut för en skada på jobbet eller ska vara föräldraledig ska du själv anmäla och ansöka om ersättning hos Afa Försäkring.

Din pension via jobbet - Avtalspension SAF-LO

För dig som är arbetare på ett företag med kollektivavtal heter tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO. Pengarna din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension motsvarar minst 4,5 % av din lön.

Göra val för din tjänstepension

När du blir arbetare kan du göra nya val för din tjänstepension. Du kan välja sparform, pensionsbolag och lägga till extra skydd som ger din familj pengar om du skulle dö.

Fora är valcentral och administrerar din tjänstepension. När du blir arbetare anmäler din arbetsgivare in dig till Fora. Du kan sedan logga in på Foras webbplats och göra dina val:

 • Välja sparform och pensionsbolag
 • Välja efterlevandeskydd – återbetalningsskydd och familjeskydd. När du ansluts till Avtalspension SAF-LO för första gången har du en månad på dig att teckna ett eller båda skydden utan hälsodeklaration.

 

Som arbetare har du de här försäkringarna

Försäkringarna ger dig extra stöd vid olika händelser i livet.

 • Sjukdom – Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) kan ge dig extra pengar när du är sjukskriven och får ersättning från Försäkringskassan.
 • Olycksfall – Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) kan ge dig extra pengar om du skadat dig i jobbet eller på väg till och från arbetsplatsen.
 • Bli förälder – Föräldrapenningtillägg (FPT) kan ge dig extra pengar utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan.
 • Arbetslös – Omställningsstödet genom Trygghetsfonden TSL är en hjälp för dig att gå vidare i arbetslivet om du blir uppsagd från ditt jobb. Du kan få extra pengar som kompletterar a-kassan. Genom Trygghetsfonden TSL kan du också få ett kompetensstöd som ger dig möjlighet att studera och bredda din kompetens mitt i arbetslivet.
 • Dödsfall – Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) kan ge din familj ett skattefritt engångsbelopp när du dör.

Som tjänsteman har du haft tjänstepensionen ITP

Det finns två tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän, ITP 1 och ITP 2.

 • Om du hade ITP 1 och är över 25 år ligger de pengar som du har tjänat in till din tjänstepension kvar i en försäkring hos det pensionsbolag du har valt, eller i Alecta om du inte gjort ett val.
 • Om du hade ITP 2 ligger de pengar som du har tjänat in till din tjänstepension kvar i en försäkring hos Alecta, som förvaltar ITP 2. Pengarna du tjänat in till din kompletterande tjänstepension ITPK ligger kvar i en försäkring hos det pensionsbolag du har valt, eller i Alecta om du inte har gjort ett val.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.