Till innehållet
Logga in

Placera allmän pension

Den allmänna pensionen som du har rätt till enligt lag innehåller en del som heter premiepension. Premiepensionen utgör en mindre del av din totala pension och för den kan du göra ett eget val. Valet innebär att du väljer hur dina premiepensionspengar ska placeras.

Premiepensionen – ditt eget val

Premiepensionen är den del av allmän pension där intjänade pengar placeras i fonder. Om du vill kan du göra ett eget val där du kan välja som mest fem olika fonder och sätta ihop din egen fondportfölj. Du kan när som helst välja att ändra fördelningen mellan dina fonder och byta till andra fonder.  Om du inte vill göra ett eget val kan du stanna kvar i förvalsalternativet AP7 Såfa. Den innehåller olika fonder som anpassas efter din ålder, och är gjord för att passa långsiktigt sparande.  

När du väljer fonder kan det vara bra att tänka på din placering utifrån risk, avgift och andra faktorer som påverkar dina pengars värde. 

Det går inte att i förväg säga hur stor din premiepension kommer att bli. Hur länge och hur mycket du jobbar, när du väljer att ta ut din premiepension och hur värdet i dina premiepensionsfonder utvecklas är några saker som påverkar. 

Du kan läsa mer om din premiepension hos Pensionsmyndigheten.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.