Du är: Tjänsteman  Byt
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Om du blir sjuk

Att vara sjuk är inte kul, men som tur är finns skyddsnät som hjälper dig hålla din ekonomi stabil när du är sjukskriven. Och du som jobbar på ett företag med kollektivavtal har en försäkring som ger dig extra pengar. Men om du har hög lön eller blir sjukskriven en längre tid kan det behövas ytterligare skydd för att familjens ekonomi ska fungera.
Termometer

Härifrån kommer pengarna när du är sjuk

I början av din sjukskrivning betalar arbetsgivaren ut sjuklön som motsvarar 80 % av din vanliga lön. Från och med dag 14 får du sjukpenning från Försäkringskassan. I några fall innebär sjukpenningen att arbetsgivaren slutar betala sjuklön – men inte för dig! Tack vare kollektivavtalet får du nämligen både sjukpenning och sjuklön fram till dag 90 av din sjukskrivning. 

Sedan är det upp till Försäkringskassan hur länge du har rätt till sjukpenning. Om de bedömer att du inte kommer kunna jobba igen kan sjukpenningen bytas ut mot sjukersättning. Då betyder det att du blir sjukpensionär.  

När du varit sjukskriven i 90 dagar och din arbetsgivare inte längre behöver betala sjuklön kan du istället få ersättning från en av dina försäkringar – ITP sjukpension. 

Jo, en sak till. De tillfälliga förändringarna som införts i socialförsäkringarna på grund av coronaviruset kan påverka din ersättning och informationen vi ger här.

Kolla vad som gäller: Försäkringskassans sammanställning.

Så här fungerar ersättningarna

  Du kan få upp till 90 % av din lön

  De olika ersättningarna kompletterar varandra, och betalas ut vid olika tidpunkter under din sjukskrivning. De är upplagda så att du ska kunna få ut en så stor del av din vanliga lön som möjligt – under hela perioden. Men kom ihåg att du som mest kan få 90 % av din lön när du är sjuk, oavsett hur många försäkringar du har.

  Staplade mynt

  Dag 1-90

  • Första dagen du är sjuk ska du sjukanmäla dig till din arbetsgivare. 
  • Till en början kommer du få sjuklön. Det innebär att din arbetsgivare betalar ut 80 % av din lön, minus ett karensavdrag som motsvarar 20 % av den genomsnittliga sjuklön du får under en vecka. 
  • När du varit sjuk en vecka ska du skicka ett sjukintyg till din arbetsgivare. 
  • Efter 14 dagar kommer du få sjukpenning från Försäkringskassan – men du måste själv ansöka. Det gör du smidigast via deras hemsida eller app. 

  En del arbetsgivare betalar bara ut sjuklön de första 14 dagarna. Men inte din, för ni har ju kollektivavtal! Du kommer faktiskt få sjuklön i hela 90 dagar, utöver sjukpenningen från Försäkringskassan. Det betyder att du kan få upp till 90 % på hela din lön under den här perioden. Inte illa va?

  Staplade mynt

  Dag 90-360

  När du varit sjuk i 90 dagar behöver din arbetsgivare inte längre betala sjuklön. Men som tur är har du en sjukförsäkring via jobbet som hoppar in istället. Den heter ITP sjukpension och kompletterar ersättningen du får från Försäkringskassan. Vanligtvis börjar utbetalningarna automatiskt, utan att du behöver ansöka. Genom att logga in på ”Mina sidor” hos Alecta ser du hur mycket du kan få ut.

  Med ersättning från både ITP sjukpension och Försäkringskassan kan du totalt få upp till 90 % av din lön. Om du får mindre än så, och har tecknat en egen sjukförsäkring, kan du kolla med ditt försäkringsbolag om du kan få ut mer.

  rådgivningstjänsten får du hjälp med hur du ska tänka kring sjukförsäkringar. 

  Staplade mynt

  När du varit sjukskriven ett år

  Efter ett års sjukskrivning med sjukpenning börjar andra regler gälla för ITP sjukpension, och utbetalningarna kan avbrytas helt eller bli mindre. För att fortsätta få ersättning behöver du ha en lön som ligger över en viss gräns. Dessutom måste du samtidigt få ersättning från Försäkringskassan. 

  Hur mycket du sedan får från ITP sjukpension styrs av hur hög lön du har – ju högre lön, desto högre ersättning. Om du däremot har sjukersättning från Försäkringskassan får du ersättning från ITP sjukpension, oavsett hur mycket du tjänar.

  Staplade mynt

Vanliga frågor och svar om sjukdom

 • Vad är ITP sjukpension?

  Det är sjukförsäkringen du har via jobbet! Du kanske inte ens visste om att du hade den (du är inte ensam) men den kan faktiskt vara till stor hjälp om du skulle bli sjuk. Så ett hett tips är att kolla upp vad som gäller och hur mycket du kan få ut från försäkringen. Det gör du genom att logga in på Alecta.

 • Pausas inbetalningarna till min tjänstepension när jag är sjukskriven?

  Nej, det behöver du inte oroa dig för. Din arbetsgivare har nämligen tecknat en försäkring som gör att inbetalningarna till din pension fortsätter precis som vanligt när du är sjuk. 

  Pensionen från staten påverkas lite grann eftersom din lön, som inbetalningarna till pensionen baseras på, är lägre under sjukskrivningen. Läs mer på Pensionsmyndigheten

 • Täcker försäkringen om jag skulle sägas upp från jobbet, och sedan bli sjuk?

  Ja, för försäkringen har något som kallas efterskydd. Det innebär att du kan få ersättning om du blir sjukskriven inom 3 månader efter att anställningen avslutats. Men för att få det behöver du själv höra av dig till Alecta.

 • Hur beräknas ersättningen från ITP sjukpension om jag löneväxlat eller jobbar deltid?

  Att löneväxla innebär att du byter ut en del av din lön mot en förmån, och det gör att lönen blir lägre. Eftersom det är just lönen som ersättningen från ITP sjukpension beräknas utifrån så påverkas alltså beloppet du får. Samma sak gäller om du går ner i arbetstid, eftersom det också leder till lägre lön. Kort och gott, lägre lön = lägre ersättning. 

 • Hur länge kan jag få ersättningar vid sjukdom?

  Din läkare skriver sjukintyg som förr eller senare tolkas och bedöms av en förtroendeläkare från Försäkringskassan. Om du saknar rätt till ersättning från Försäkringskassan kan du inte få ersättning från någon annan sjukförsäkring.