Till innehållet
Logga in

AGB - Försäkring vid arbetsbrist och sjukdom

Avgångsbidrag (AGB) är en försäkring som kan ge dig ersättning om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Du kan också få ersättningen om du blir uppsagd på grund av sjukdom eller att du haft en tidsbegränsad anställning som avslutats. AGB gäller för dig som är arbetare på ett företag med kollektivavtal inom privat sektor.

Ansök om ersättning

Du ansöker om Försäkring om avgångsbidrag (AGB) hos Afa Försäkring senast två år efter din anställning avslutades. Du kan få AGB även om du har fått ett nytt jobb, du behöver alltså inte vara arbetslös för att ansöka om ersättningen.

Försäkring om avgångsbidrag (AGB) - så fungerar det

Avgångsbidrag (AGB) kan dig en ersättning om orsaken är uppsägning på grund av arbetsbrist. Du kan också få ersättningen om du blir uppsagd på grund av sjukdom eller att du haft en tidsbegränsad anställning som avslutats, men då måste ditt företag omfattas av ett huvudavtal om omställning. Kolla med din arbetsgivare eller ditt fackförbund om vad som gäller för dig och din arbetsplats. 

De här villkoren ska också vara uppfyllda för att du ska ha rätt till ersättning:

  • Du har fyllt 40 år och är yngre än 65 år.
  • Du har jobbat minst 50 månader under fem år på ett eller flera företag som har kollektivavtalade försäkringar för arbetare inom privat sektor.

Hur stor är ersättningen?

Ersättningen betalas ut som ett engångsbelopp. Beloppets storlek beror på hur gammal du är och om du arbetat hel- eller deltid.

Hur mycket pengar du får beror på din ålder och om du arbetat hel- eller deltid. Om du jobbat heltid är det de här beloppen som gäller:

  • 40–49 år: 40 230 kronor
  • 50–59 år: 41 890 kronor – 56 830 kronor. Ersättningen ökar med 1660 kronor för varje år mellan 50 år och 60 år.
  • 60–64 år: 58 490 kronor

Om du jobbat deltid får du en del av beloppet som står i proportion med hur mycket du jobbat. Vi tar ett exempel: Om du är 40 år och jobbar halvtid får du hälften av 40 230 kronor, alltså 20 115 kronor. 

Mer stöd finns att få

När du har blivit uppsagd kan du också ha rätt till ett omställningsstöd som är en hjälp för dig att komma vidare i arbetslivet - hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.