Till innehållet
Du är: Arbetare 
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Bli förälder

Tillökning i familjen? Härligt! Men även när du är hemma med den lilla behöver du så klart få ekonomin att funka – även om du inte jobbar. Blöjor, välling och nappar är ju inte gratis. Därför är det en bra grej att ha kollektivavtalade försäkringar via jobbet. Då kan du nämligen få ut extra pengar, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan.

Barnvagn

Du anmäler själv din föräldraledighet till Afa Försäkring. Din arbetsgivare kan göra anmälan åt dig, men har ingen skyldighet att göra det. Du anmäler genom att klicka på knappen ”Anmäl hos Afa Försäkring” och logga in. Du kan bara anmäla digitalt och slipper alltså skriva ut en massa papper. Om du inte har möjlighet att anmäla digitalt kan du ringa till Afa Försäkring på 0771-88 00 99.  

Anmäl för att få möjlighet till extra pengar!

När du är föräldraledig får du föräldrapenning från Försäkringskassan. Utöver föräldrapenningen kan du få extra ersättning motsvarande upp till 10 % av din ordinarie lön. Dessa extra pengar kommer från en av försäkringarna du har via jobbet – Föräldrapenningtillägget (FPT). Men då måste du anmäla din föräldraledighet hos Afa Försäkring.

Aktuellt just nu - du som får eller har fått graviditetspenning från Försäkringskassan på grund av att du måste avstå från att arbeta för att du riskerar att smittas av covid-19 på jobbet, kan ha rätt till dagsersättning från AGS. Ersättningen gäller för graviditetspenning under perioden 1 mars – 30 september 2021. Du kan läsa mer om hur anmälan går till hos Afa Försäkring.

En sak till. De tillfälliga förändringarna som införts i socialförsäkringarna på grund av coronaviruset kan påverka din ersättning och informationen vi ger här. Kolla vad som gäller: Försäkringskassans information Coronaviruset - det här gäller.

 

Grattis till familjen men tro inte på allt du hör

Det är alltid bättre att den som tjänar minst tar ut mest föräldraledighet

Bra! För så enkelt är det inte alltid

Föräldraledighet innebär nästan alltid ett inkomstbortfall för familjens ekonomi. Trots det är det inte alltid mest ekonomiskt fördelaktigt för familjen att den som har lägst lön stannar hemma längst. Föräldrapenningstilläget (FPT) täcker upp en hel del under som längst 180 dagar. Kanske har båda föräldrarna rätt till dessa extra pengar. Och tänk på att högre inkomster beskattas hårdare. 

Det skulle man kunna tro. Men riktigt så enkelt är det inte alltid

Påståendet i frågan är inte sant. Föräldraledighet innebär nästan alltid ett inkomstbortfall för familjens ekonomi. Trots det är det inte alltid mest ekonomiskt fördelaktigt för familjen att den som har lägst lön stannar hemma längst. Föräldrapenningstilläget (FPT) täcker upp en hel del under som längst 180 dagar. Kanske har båda föräldrarna rätt till dessa extra pengar. Och tänk på att högre inkomster beskattas hårdare. 

Föräldrapenningtillägget är högre än barnbidraget

Ja, så är det faktiskt

Även för en genomsnittlig inkomst är föräldrapenningtillägget betydligt högre än de 1250 kronor som barnbidraget är. För många kanske dubbelt så stort. Så barnbidrag är bra - men föräldrapenningtillägget är bättre. I alla fall under de 180 dagar som försäkringen gäller.  

Nja, försök igen

Det flesta barnfamiljer uppskattar nog barnbidraget. Och säkert också föräldrapenningtillägget - eftersom det för de flesta är betydligt större än barnbidraget. Gissa igen så berättar vi mer.   

Frågor och svar om försäkringen vid föräldraledighet

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.