Till innehållet
Logga in

Kampanj ska ge föräldralediga mer pengar i plånboken

Många arbetare med kollektivavtal går miste om extra pengar som de har rätt till, utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan. Därför startar Avtalat idag en kampanj som ska få fler att ansöka om de extra pengarna vid föräldraledighet.

I kollektivavtalen för privat och kooperativt anställda arbetare ingår försäkringen Föräldrapenningtillägg (FPT). Denna försäkring omfattar alla anställda arbetare på arbetsplatser där arbetsgivaren tecknat kollektivavtal. Försäkringen innebär att föräldralediga, utöver föräldrapenning, kan få en extra ersättning motsvarade upp till 10 % av ordinarie lön. För att få del av dessa pengar behöver den enskilde ansöka hos Afa Försäkring.

Färre ansöker om pengar

De senaste åren har antalet ärenden gällande Föräldrapenningtillägget minskat med 20 %, från närmare 25 000 ärenden 2017 till ungefär 20 000 ärenden hittills i år, enligt siffror från Afa Försäkring.

Avtalat startar därför idag en kampanj som ska få fler att ansöka om dessa pengar.

-Ingen ska behöva gå miste om pengar de har rätt till. Föräldrapenningtillägget är en av flera förmåner som ingår i kollektivavtal för arbetare och som kan underlätta livet för den som är eller ska bli förälder, säger Pia Carlsson Thörnqvist, kommunikationschef på Avtalat.

På sociala medier och i poddar

Kampanjen pågår vecka 49-52 och kommer bland annat att synas i annonser på olika webbplatser, på sociala medier men även uppmärksammas i poddar såsom Värvet och Vattnet går. Navet i kampanjen är avtalat.se/merapengar och här finns samlad information.

-Vårt uppdrag är att sprida information och vägledning om kollektivavtalad försäkring och tjänstepension inom privat sektor. Vi hoppas och tror att denna kampanj ska leda till att många fler får del av Föräldrapenningtillägget, avslutar Pia Carlsson Thörnqvist.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.