Till innehållet
Logga in

Många känner inte till att de har kollektivavtalade försäkringar

Fler än 4 av 10 privatanställda med kollektivavtal saknar kunskap om sina kollektivavtalade försäkringar. Det visar en ny undersökning som Avtalat har gjort. De riskerar därmed att förlora ersättning vid exempelvis föräldraledighet, sjukdom eller arbetsskada. Avtalat vill lyfta frågan inför Kollektivavtalets dag nu på söndag den 17 mars genom att publicera en ny rapport med syftet att öka kännedomen om kollektivavtalad försäkring.

Rapporten bygger på en nyligen genomförd undersökning där frågor ställts till anställda i privat sektor med kollektivavtal om deras kännedom om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

43 % saknar kunskap om sina kollektivavtalade försäkringar

Förutom tjänstepension ingår flera försäkringar i kollektivavtalen som många anställda i privat sektor inte känner till, såsom olika försäkringar vid exempelvis arbetslöshet, föräldraledighet eller dödsfall. Resultatet av undersökningen visar att 43 % saknar kunskap om sina kollektivavtalade försäkringar.

-Det är olyckligt att många saknar kunskap om det fantastiska försäkringsskydd de har via sitt kollektivavtal. Tusentals riskerar att förlora pengar de har rätt till. Vi vill sätta fokus på dessa förmåner på Kollektivavtalets dag, säger Niklas Hjert, vd på Avtalat.

Kunskapen om ersättning vid dödsfall är lägst

Av de kollektivavtalade försäkringarna är okunskapen störst när det gäller kännedomen att närstående kan få ersättning om den anställde dör under sin anställningstid. Många vet heller inte om att det finns extra pengar att få vid föräldraledighet via kollektivavtalet.

Fler än var femte (23 %) säger att de aldrig hört talas om försäkringsskyddet via kollektivavtalet vid dödsfall och nästan var femte (18 %) svarar att de aldrig hört talas om att kollektivavtalet kan ge extra pengar vid föräldraledighet.

Nästan lika många (17 %) säger att de aldrig hört talas om att det finns möjlighet till ekonomisk ersättning, utöver a-kassan, vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Avtalat informerar och vägleder

På uppdrag av arbetsmarknadens parter Svenskt Näringsliv, LO och PTK startade Avtalat sin verksamhet 2021 med uppgiften att informera och vägleda 3 miljoner arbetsgivare och anställda i privat sektor om kollektivavtalad tjänstepension och försäkringarna.

Avtalat har fyra övergripande mål som handlar om att öka kännedomen, förståelsen och förtroende för kollektivavtalade försäkringar, samt förenkla tillgodogörandet av information och hantering av dessa försäkringar.

-Avtalats ambition är att alla ska förstå och uppskatta pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs. Vi hoppas att undersökningen och uppmärksamheten av detta på Kollektivavtalets dag bidrar till att öka kunskapen om den viktiga del i kollektivavtalen som försäkringarna utgör, avslutar Niklas Hjert.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av byrån Wavemaker, på uppdrag av Avtalat, vecka 49, 2023 via datorassisterade webbintervjuer (CAWI) i en nationellt representativt sammansatt panel (Norstat). Totalt deltog 605 respondenter mellan 20 och 65 år som har kollektivavtal i privat sektor.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.