Till innehållet
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

Pension via jobbet för tjänstemän

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal får extra pengar inbetalda till din pension, utöver den allmänna pension du får från staten. Det kallas tjänstepension och är en riktigt bra grej för dig, eftersom det innebär att du kommer få ut mer pengar som pensionär.

Det här är din pension

Alla har rätt till allmän pension, alltså pension som kommer från staten. Genom att jobba och betala skatt kan du se till att din allmänna pension fylls på under hela arbetslivet. I det stora orangea brevet, eller det digitala, du får från Pensionsmyndigheten varje år hittar du en sammanställning av din allmänna pension. 

Men du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kommer få pengar från flera håll när du blir pensionär. För utöver det som sparas i den allmänna pensionen, betalar även din arbetsgivare in extra pengar. Den här delen av din pension heter tjänstepension och är en viktig del av din totala pott. Den kan faktiskt avgöra om ditt liv som pensionär kommer bli knapert, eller om du kommer ha en helt rimlig ekonomi. 

Och förresten, om du verkligen vill säkra upp ditt framtida pensionärsliv kan du så klart även sätta upp ett eget sparande.

Se över ditt pensionssparande!

Om du vill ha hjälp med de val som du kan göra för din tjänstepension ITP  kan du använda Avtalats digitala rådgivningstjänst.  På minpension.se får du en överblick av både din allmänna pension och din tjänstepension.

Håll koll på pensionen

Vanliga frågor och svar om tjänstepension för tjänstemän

person framför dator

Då har du ITP

Om du är tjänsteman och anställd på ett privat företag med kollektivavtal heter din tjänstepension ITP. Det är alltså den pension din arbetsgivare betalar in åt dig, och den kompletterar den allmänna pensionen du får från staten. Du som har tjänstepensionen ITP har också av flera försäkringar – till exempel en som hjälper dig om du blir långvarigt sjuk och en som ger din familj ersättning om du skulle dö.

Så länge du jobbar på ett företag med kollektivavtal fortsätter du tjäna in pengar till din tjänstepension. Din arbetsgivare anmäler lönen till Collectum för att få rätt belopp på fakturan. Men kolla själv upp att rätt lön rapporteras, så du i slutändan får ut den pension du har rätt till. 

ITP innehåller två delar – ITP 1 och ITP 2. Vilken av dem du har styrs i regel av hur gammal du är. Om du är osäker på vilken ITP du har så kan du fråga din arbetsgivare eller logga in på collectum.se

De fungerar på olika sätt:

  • Har du ITP 1 kan du själv välja förvaltare och sparform för hela din tjänstepension. 
  • Har du ITP 2 kan du bara välja förvaltare och sparform för en viss del av din tjänstepension. Resten förvaltas av Alecta. Med ITP 2 är du garanterad en viss pension

Läs mer om ITP. 

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.