Du är: Tjänsteman  Byt
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Pension via jobbet för tjänstemän

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal får extra pengar inbetalda till din pension, utöver den allmänna pension du får från staten. Det kallas tjänstepension och är en riktigt bra grej för dig, eftersom det innebär att du kommer få ut mer pengar som pensionär.

Det här är din pension

Alla har rätt till allmän pension, alltså pension som kommer från staten. Genom att jobba och betala skatt kan du se till att din allmänna pension fylls på under hela arbetslivet. I det stora orangea brevet, eller det digitala, du får från Pensionsmyndigheten varje år hittar du en sammanställning av din allmänna pension. 

Men du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kommer få pengar från flera håll när du blir pensionär. För utöver det som sparas i den allmänna pensionen, betalar även din arbetsgivare in extra pengar. Den här delen av din pension heter tjänstepension och är en viktig del av din totala pott. Den kan faktiskt avgöra om ditt liv som pensionär kommer bli knapert, eller om du kommer ha en helt rimlig ekonomi. 

Och förresten, om du verkligen vill säkra upp ditt framtida pensionärsliv kan du så klart även sätta upp ett eget sparande.

Lär dig mer i vår pensionsskola

  Lektion 1: Vad är pension?

  Pensionen är det du ska leva på när du slutar jobba. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal får extra pengar inbetalda till pensionen av din arbetsgivare. Det kallas för tjänstepension, och för dig som är tjänsteman heter pensionsplanen ITP. De pengar du tjänar ihop till din pension via jobbet kan ha stor betydelse för hur mycket du småningom får ut i pension. Kom ihåg att ju mer du tjänar under ditt arbetsliv, desto större betydelse får din tjänstepension för ditt liv som pensionär.

  Lektion 2: Tjänstepension är mer än pension

  Det heter ju ”tjänstepension”, så det borde väl handla just om pengarna du ska leva på som pensionär? Det stämmer till viss del. Ålderspensionen är en viktig del av din tjänstepension. Men faktum är att den innehåller mycket mer än så. 

  När du har tjänstepension har du dessutom ett gäng riktigt schyssta försäkringar – en som täcker dig om du skulle bli sjuk och flera som kan ge din familj pengar om du skulle dö. Men vissa av dem behöver du lägga till själv. Därför är det viktigt att du har koll på vilka val du kan göra, och vad de betyder för dig. 

  Lektion 3: Din tjänstepension heter ITP

  Om du är tjänsteman och jobbar på ett företag med kollektivavtal heter din tjänstepension ITP. Den börjar fyllas på från och med att du fyller 25 år, och det är Collectum som håller i trådarna för den. Logga in på collectum.se om du är osäker på om du har ITP.

  Om du vill ha hjälp kring de val du kan göra är ett bra tips att använda rådgivningstjänsten. Läs mer om rådgivningstjänsten här

  Lektion 4: Kollektivavtal + tjänstepension = sant

  Jobbar du på ett företag med kollektivavtal så har du tjänstepension. Men även företag utan kollektivavtal kan ha satt upp pensionssparande för sina anställda. Om du är osäker på vad som gäller för dig ska du fråga din arbetsgivare, för om du inte har tjänstepension måste du se till att spara pengar på egen hand. Passa också på att fråga varför arbetsplatsen inte har kollektivavtal – det finns nämligen inget bättre och mer heltäckande skydd att teckna för sina anställda.

  Lektion 5: Om du inte väljer var pengarna ska placeras

  Du kan själv styra placeringen av dina pengar, men kan också välja att låta bli. Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Alecta. Alecta har valts ut av parterna PTK och Svenskt Näringsliv för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

  Om du vill ha ett återbetalningsskydd behöver du själv aktivt välja till det oavsett om du har din tjänstepension i förvalsalternativet hos Alecta eller hos någon annan förvaltare.

Se över ditt pensionssparande!

På minpension.se får du en överblick av både din allmänna pension och din tjänstepension. Om du vill grotta ner dig i detaljerna kring din tjänstepension och se vilka val du har att fundera över – gå in på collectum.se.

Håll koll på pensionen

Vanliga frågor och svar om tjänstepension för tjänstemän

 • Måste jag själv välja hur mina pensionspengar ska placeras?

  Nej, det är ingen skyldighet men en möjlighet!

  Den allmänna pensionen du får från staten innehåller en del som heter premiepension, där du själv kan styra placeringen. Om du inte vill göra ett eget val kan du stanna kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Den innehåller olika fonder som anpassas efter din ålder, och är gjord för att passa långsiktigt sparande. 

  Om du inte gör något val för den pension du får via jobbet placeras pengarna hos försäkringsbolaget Alecta, i något som kallas traditionell försäkring.

  Alecta har valts ut av parterna PTK och Svenskt Näringsliv för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

  Om du vill ha ett återbetalningsskydd behöver du själv aktivt välja till det oavsett om du har din tjänstepension i förvalsalternativet hos Alecta eller hos någon annan förvaltare.

 • Vad händer med pengarna som sparats till min tjänstepension om jag dör?

  Det är upp till dig. Du kan välja att lägga till ett skydd som innebär att din familj får pengarna om du skulle dö, men det innebär i så fall att din pension blir lägre. 

  Du täcks automatiskt av en försäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den innebär att din familj får ett skattefritt engångsbelopp om du dör.

  Läs mer om de val du kan göra här.  

 • Vem får pengar från försäkringarna om jag dör?

  Det beror lite på vilken försäkring vi pratar om. I regel är det din närmaste familj som får ersättning. För försäkringarna du kan välja att lägga till innebär det i första hand make, maka eller sambo och i andra hand barn. Men du kan välja att ändra ordningen. 

  Om du har eller har haft hög lön och har ITP2 kan du ha ITP2 Familjepension. Den kan bara betalas ut till make eller maka och barn under 20 år. Om du saknar förmånstagare kan du göra ett avstående via Collectum

  Du täcks automatiskt av en livförsäkring som heter Tjänstegrupplivförsäkring (TGL). Den innebär att din familj får ett engångsbelopp om du skulle dö. Där är det däremot i första hand maka, make, barn och barnbarn som får ersättning. I andra hand är det dina föräldrar. Här räknas alltså inte sambo in per automatik, men går att lägga till om du vill. Du kan också välja att ändra ordningen på mottagarna, eller lägga till någon annan som du vill ska få ersättning. Läs mer och gör dina val hos Collectum 

 • Hur kan jag göra för att min pension via jobbet ska blir högre?

  Det självklara svaret är jobba heltid i många år med så hög lön som möjligt. Men utöver det kan du också välja att avstå från de valbara försäkringarna som ger din familj pengar om du dör. De försäkringarna gör nämligen att din pension blir lägre. Så fundera en vända extra över om de verkligen behövs innan du tecknar dem. 

  Se också till att välja förvaltare och sparform med låga avgifter. Hade du inte tänkt göra något val? Då kan du ändå sitta lugn i båten – du kommer automatiskt få ett alternativ med låg avgift. 

 • Jag jobbar på ett företag med kollektivavtal. Hur ser mina rättigheter ut kring tjänstepension?

  Om din arbetsgivare tecknat kollektivavtal måste hen betala in pension för dig som anställd. Så enkelt är det. Om arbetsgivaren av någon anledning inte gör det har du en garanti som gör att du inte drabbas ekonomiskt. 

  Men utöver det innehåller kollektivavtalet också en massa bra och prisvärda försäkringar som i slutändan gör att din pension blir högre.  

 • Hur ska jag göra om jag vill börja pensionsspara privat?

  Du kan egentligen spara på vilket sätt du vill. Men det finns några sparformer som passar bättre för just långsiktigt sparande. Kolla till exempel upp investeringssparkonto och kapitalförsäkring, som banker och försäkringsbolag brukar erbjuda dig som vill pensionsspara privat. Men tänk på vilka avgifter du betalar, ju högre avgifter desto lägre pension till dig.

person framför dator

Då har du ITP

Om du är tjänsteman och anställd på ett privat företag med kollektivavtal heter din tjänstepension ITP. Det är alltså den pension din arbetsgivare betalar in åt dig, och den kompletterar den allmänna pensionen du får från staten. Du som har tjänstepensionen ITP täcks också av flera försäkringar – till exempel en som hjälper dig om du blir långvarigt sjuk och en som ger din familj ersättning om du skulle dö.

Så länge du jobbar på ett företag med kollektivavtal fortsätter du tjäna in pengar till din tjänstepension. Din arbetsgivare anmäler lönen till Collectum för att få rätt belopp på fakturan. Men kolla själv upp att rätt lön rapporteras, så du i slutändan får ut den pension du har rätt till. 

ITP innehåller två delar – ITP 1 och ITP 2. Vilken av dem du har styrs i regel av hur gammal du är. Om du är osäker på vilken ITP du har så kan du fråga din arbetsgivare eller logga in på collectum.se

De fungerar på olika sätt:

 • Har du ITP 1 kan du själv välja förvaltare och sparform för hela din tjänstepension. 
 • Har du ITP 2 kan du bara välja förvaltare och sparform för en viss del av din tjänstepension. Resten förvaltas av Alecta. Med ITP 2 är du garanterad en viss pension

Läs mer om ITP 1 och ITP 2.