Till innehållet
Du är: Arbetare
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

Avtalspension SAF-LO

Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal får extra pengar inbetalda till din pension, utöver den pension du får från staten. Det kallas för tjänstepension och är en riktigt bra grej för dig, eftersom det innebär att du kommer få ut mer pengar som pensionär.

Det här är din pension

Alla som bor eller jobbar i Sverige har rätt till allmän pension, alltså pension som kommer från staten. I det stora orangea kuvertet du får från Pensionsmyndigheten varje år hittar du en sammanställning av din allmänna pension. 

Men du som jobbar på ett företag med kollektivavtal kommer få pengar från minst två håll när du blir pensionär. För utöver det som staten sparar åt dig, betalar även din arbetsgivare in pengar. Den här delen av din pension heter tjänstepension och är en viktig del av din totala pott. Den kan faktiskt avgöra om ditt liv som pensionär kommer bli knapert, eller om du kommer ha en helt rimlig ekonomi. För dig som är arbetare heter tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO. För tjänstemän heter den ITP.

Fora är oberoende valcentral för Avtalspension SAF-LO. Det innebär att Fora slussar dina pensionspengar vidare till din förvaltare.

Logga in på fora.se för att se hur mycket du tjänat in till din tjänstepension hittills. 

Se över ditt pensionssparande!

På minpension.se får du en överblick av både din statliga pension och din tjänstepension. Om du vill grotta ner dig i detaljerna kring din tjänstepension och se vilka val du har att fundera över – gå in på fora.se. 

Håll koll på pensionen

Vanliga frågor och svar om tjänstepension för arbetare

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.