Till innehållet
Logga in

Fördjupning allmän pension

Allmän pension är den pension en har rätt till enligt lag och som betalas ut av Pensionsmyndigheten. Alla som har arbetat eller bott i Sverige får allmän pension. En av grundtankarna i pensionssystemet är att pensionerna ska finansieras av arbetsgivarna och löntagarna gemensamt via arbetsgivaravgifter och skatt.

Den allmänna pensionen

Den allmänna pensionen består av:

  • Inkomstpension
  • Premiepension
  • Tilläggspension
  • Garantipension

Varje år skickar Pensionsmyndigheten ut ett orange kuvert som innehåller information om hur mycket den anställda hittills har tjänat ihop till sin allmänna pension.

Livsinkomst

I den allmänna pensionen är livsinkomsten viktig. Det finns ingen nedre eller övre åldersgräns för att tjäna in pension i det allmänna systemet. Pensionsrätt är de pengar som sätts in till din allmänna pension. Alla förvärvsinkomster, ersättningar från social- och arbetslöshetsförsäkringarna samt pensionsgrundande belopp ger pensionsrätt. Pensionsrätt tjänas in när inkomsterna överstiger 42,3 % av prisbasbeloppet och räknas då från första kronan.

Inkomstpension och premiepension 

  • Varje år avsätts 18,5 % av den pensionsgrundande inkomsten (lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp) till den allmänna pensionen.
  • Den största delen, 16 %, går till inkomstpensionen.
  • Resterande mindre del, 2,5 %, går till premiepensionen.

Garantipension

Garantipension är ett grundskydd i den allmänna pensionen för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Den beräknas på antal år som man bott i Sverige. Garantipension kan betalas ut från 66 år. 

Inkomstpensionstillägg

Den som har jobbat ett långt arbetsliv i Sverige men med låg lön kan ha rätt till ett inkomstpensionstillägg. Tillägget kan betalas ut från 66 år. 

Pensionsålder

Ansökan om allmän pension görs hos Pensionsmyndigheten och kan göras tidigast från 63 års ålder. 
Pensionen gäller livet ut och kan tas ut som 1/1, 3/4, 1/2 eller 1/4. Inkomst- och premiepensionen behöver inte tas ut i samma andelar. Enligt lag har den anställda rätt att arbeta till 69 års ålder. Det går bra att arbeta och samtidigt ta ut allmän ålderspension.

Mer information

Läs mer om allmän pension hos Pensionsmyndigheten.

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.