Du är: Arbetsgivare  Byt
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Avtalat för dig som är arbetsgivare

Ditt kollektivavtal är en trygghet för både dig och dina anställda. Det innebär att alla är överens om vad som gäller och att ni kan luta er tillbaka mot samma avtal. Du som är arbetsgivare på ett privat företag med kollektivavtal har vissa ansvar – till exempel i att se till att dina anställda har tjänstepension och försäkringar via jobbet. Men du behöver också ha koll på hur du ska administrera försäkringarna när saker händer i dina anställdas liv. Här hittar du allt du behöver veta.

Så här kan vi hjälpa dig

Du som är arbetsgivare på ett privat företag med kollektivavtal ska teckna kollektivavtalad tjänstepension och försäkring för dina anställda. Men lugn, vi hjälper dig få ordning på det hela så att det blir rätt för ditt företag och dina anställda.

Läs mer om hur vi kan hjälpa

Teckna rätt tjänstepension och försäkring

Vilken pensions- och försäkringslösning du ska teckna beror på om dina anställda är tjänstemän eller arbetare. Så här gör du rätt.

Läs mer om lösningarna

Så mycket kostar det

Det är lite olika hur mycket du betalar för dina anställdas tjänstepension och försäkring. Här hittar du en sammanställning. 

Läs mer om vad det kostar

Så tecknar du pension och försäkring

Att teckna tjänstepension och försäkring enligt kollektivavtalet kan gå till på flera sätt. Hur just du ska göra beror dels på vad du har för kollektivavtal, och dels på vilka dina anställda är.

Läs mer om hur du gör

Det här gäller för arbetare

Den pension som arbetare får via jobbet heter Avtalspension SAF-LO. Den anställda får extra pengar till sin pension och en  möjlighet att välja till ett skydd som ger ersättning till familjen vid dödsfall.

Läs mer om tjänstepension för arbetare

Det här gäller för tjänstemän

För tjänstemän är det ITP-lösningen som gäller. Den anställda får extra pengar till sin pension och en möjlighet att välja till ett skydd som ger ersättning till familjen vid dödsfall.

Läs mer om tjänstepension för tjänstemän

Vanliga frågor från arbetsgivare

 • Vad är skillnaden mellan ITP 1 och ITP 2?

  Både ITP 1 och ITP 2 är pensionsplaner för tjänstemän.

  ITP 1 gäller för tjänstemän födda 1979 eller senare men de flesta nya företag väljer att använda ITP 1 för alla sina tjänstemän - oavsett ålder. ITP 1 är en premiebestämd ålderspension. Det betyder att summan du som arbetsgivare betalar in är bestämd i förväg, men inte storleken på pensionen.

  ITP 2 gäller för tjänstemän födda 1978 eller tidigare. Den största delen av ITP 2 är förmånsbestämd. Det betyder att storleken på pensionen är bestämd i förväg, men inte summan du som arbetsgivare betalar in.

 • Vad får mina anställda för försäkringsskydd genom kollektivavtalet?

  Kollektivavtalet  innehåller olika försäkringsskydd som ger de anställda trygghet när saker händer – både under och efter arbetslivet.

  Din anställda får det här:

  • ålderspension, alltså de pengar den anställda får ut som pensionär
  • ersättning vid föräldraledighet
  • ersättning vid sjukdom
  • ersättning vid arbetsskada
  • coaching och ersättning när någon blir arbetslös
  • ersättning till familjen om den anställda dör
  • premiebefrielse som innebär att den anställda inte går miste om inbetalningar till sin tjänstepension vid till exempel sjukdom
 • Vad kostar det att teckna tjänstepension och försäkring för de anställda?

  Du betalar olika mycket beroende på om dina anställda är arbetare eller tjänstemän, och om tjänstemännen har ITP 1 eller ITP 2.

  Se vad det kostar

 • Vad är ett hängavtal?

  Ett hängavtal är ett kollektivavtal mellan ett företag och ett fackförbund. Det innebär som regel att arbetsgivaren ska se till att de anställda har pension och försäkring via jobbet.

 • Vad betyder premiebefrielse?

  Premiebefrielse innebär att vid vissa händelser betalas den anställdas ålderspension och eventuellt familjeskydd av premiebefrielseförsäkringen. Det kan till exempel gälla när den anställda är sjuk eller föräldraledig.