Samlad information med anledning av Coronaviruset

Tillfälliga förändringar i socialförsäkringarna införs igen
Regeringen har i februari 2022 beslutat att Coronaersättningar återinförs och att kravet på läkarintyg slopas tillfälligt. De tillfälliga förändringarna upphör den 31 mars 2022.
Karensavdrag, läkarintyg och sjuklönekostnader
- Karensavdraget är tillfälligt slopat från och med 8 december 2021 till och med 31 mars 2022. Arbetsgivaren gör karensavdrag på vanligt sätt och betalar därefter sjuklön fram till dag 14. Den anställda söker ersättning från Försäkringskassan i efterhand och kan ansöka om retroaktiv ersättning från 8 december 2021.
- Den som är sjuk behöver inte lämna läkarintyg förrän dag 15 i sjukperioden, när man ansöker om sjukpenning. Detta gäller under perioden 19 januari 2022 till och med 31 mars 2022.
- Arbetsgivare kommer att få ersättning för sjuklönekostnader över det normala under perioden december 2021 till mars 2022.
Läs mer hos Försäkringskassan
Tillfälliga ersättningar till riskgrupper
Personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 kan få tillfällig ersättning. Det gäller den som har en anställning eller är egenföretagare och som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika att smittas på jobbet. Ersättningen betalas ut under perioden 8 december 2021 till 31 mars 2022.
Läs mer hos Försäkringskassan
Så här gäller Afa-försäkringarna
AFA Försäkring har en samlad information om hur försäkringarna gäller i samband med coronaviruset och korttidsarbete.
Läs mer hos Afa Försäkring
Lönerapportering vid korttidsarbete
Med anledning av coronaviruset tvingas många företag införa korttidspermittering, det vill säga att anställda tillfälligt får gå ner i arbetstid. Det här påverkar arbetsgivarens lönerapportering till Fora och Collectum.
Så lönerapporterar du till Fora vid korttidsarbete
Så lönerapporterar du till Collectum vid korttidsarbete
Omställningsförsäkringarna vid arbetsbrist
När företaget måste säga upp en eller flera anställda på grund av arbetsbrist ger de kollektivavtalade försäkringarna stöd och trygghet till den uppsagda och dig som arbetsgivare. Trygghetsfonden TSL hjälper arbetare och omställningsorganisationen TRR hjälper tjänstemän i omställningen.
Läs vår checklista som beskriver vad arbetsgivaren ska göra vid arbetsbrist
Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) vid korttidsarbete
När arbetsgivare inför korttidsarbete och får statligt stöd enligt lagen om korttidsarbete behåller den anställda den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Under tiden för korttidsarbete är SGI skyddat, så kallat SGI-skydd.
Läs mer hos Försäkringskassan
Arbetsgivaravgifter, skatt och moms
Skatteverket har en samlad information om vad som är viktigt för företag och arbetsgivare att känna till.
Läs mer hos Skatteverket