ITP 2
Så här fungerar ITP 2
Du som har ITP 2 började tjäna in den när du fyllde 28 år. Inbetalningarna fortsätter så länge som du är anställd hos din arbetsgivare, men som längst till 65 års ålder.
Den största delen av ITP 2 består av en förmånsbestämd pension. Det innebär att storleken på pensionen du så småningom kommer få ut är bestämd i förväg. Du kan inte själv placera din förmånsbestämda pension utan din arbetsgivare betalar in så mycket som behövs för att du ska kunna få ut det förbestämda månadsbeloppet livet ut. Hur mycket det rör sig om påverkas av din lön och hur länge du sparat pengar i ITP 2. Du kan läsa mer om hur det funkar hos Alecta. Där kan du också logga in på ”mina sidor” för att få aktuella siffror och information om just din pension.
ITPK - en del som du själv kan placera
Den mindre delen av din pension heter ITPK och är en premiebestämd pension. Din lön styr summan din arbetsgivare betalar in till ITPK. Förenklat innebär det att din arbetsgivare varje månad betalar in motsvarande 2 % av din lön till din ITPK. Hur mycket pengar du så småningom får ut i pension beror på vilka avgifter du betalar, hur pengarna växer och hur din lön förändras under arbetslivet.
Du kan själv styra över hur din ITPK ska placeras och förvaltas, om du vill. Det finns två sparformer att välja mellan:
- I en traditionell försäkring bestämmer försäkringsbolaget hur dina pengar placeras. En traditionell försäkring har lägre risk, och du är garanterad en viss pension. Du kan själv välja bland de upphandlade bolagen som erbjuder traditionell försäkring.
- Fondförsäkring innebär att du själv kan välja i vilka fonder pengarna ska placeras. I en fondförsäkring finns inga garantier utan värdet kan gå både upp och ner.
Du kan läsa mer hos Collectum om hur du gör för att placera dina pensionspengar.
Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Alecta. Alecta har valts ut av parterna PTK och Svenskt Näringsliv för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.
Du kan lägga till skydd för din familj
Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning om du skulle dö. Det kallas efterlevandeskydd. Om du har ett efterlevandeskydd blir din ITPK lägre.
- Återbetalningsskydd - innebär att det aktuella värdet av din ITPK betalas ut till din familj vid ditt dödsfall.
- Familjeskydd - innebär utbetalning med ett förutbestämt månadsbelopp i det antal år du valt, som längst 20 år.
Du kan läsa mer om dina valmöjligheter hos Collectum.
Du som har ITP 2 och tjänar över 43 648 kronor i månaden har automatiskt en livförsäkring – ITP Familjepension. Om du är gift eller har barn under 20 år kan de få ersättning från försäkringen om du dör. Du kan välja att styra om inbetalningarna till den här försäkringen så de istället går till din pension. Läs mer hos Collectum
Flexpension eller deltidspension
Utöver insättningarna ovan kan det sättas in extra pengar till din tjänstepension eftersom vissa kollektivavtal innehåller regler om flexpension, eller deltidspension som det också kallas. Här kan du läsa mer om flexpension.
Löneväxling
Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling har du en möjlighet att byta ut delar av din lön mot en förmån – till exempel extra pension. Här nedanför, bland frågor och svar, kan du läsa mer om vad löneväxling innebär.
Är du en tiotaggare?
Om du tjänar över 58 197 kronor i månaden kallas du ofta för en tiotaggare. Då kan din arbetsgivare erbjuda dig en helt annan pensionsplan – tiotaggarlösning, även kallad alternativ ITP. Innan du fattar några beslut kring att byta pensionsplan är det viktigt att både du och din arbetsgivare har koll på vad det faktiskt innebär. Bland frågor och svar här nedanför hittar du saker du behöver tänka på.
Vanliga frågor och svar om ITP 2
Logga in på ”Mina sidor” på Collectum. Det gör du med ditt BankID. Där kan du både välja hur dina pengar ska placeras, och lägga till extra skydd för familjen.
Du som har ITP 2 hittar information om den förmånsbestämda delen av din pension hos Alecta. Även där loggar du in med ditt bankID.
Här kan du läsa mer om skillnaden mellan ITP 2 och ITP 1 och vad som gäller för dig.
Löneväxling innebär att du som anställd tillsammans med din arbetsgivare kommer överens om att byta ut delar av din lön mot en förmån – till exempel extra pension. Det här behöver du tänka på vid en löneväxling:
- Det är arbetsgivaren som bestämmer om du får löneväxla eller inte. Det är viktigt att all löneväxling dokumenteras i ett avtal enligt till exempel en policy.
- Kontrollera vilka val du kan göra och vilka produkter du har att välja mellan, och vad de kostar i fondavgift.
- Löneväxling är inte en bra idé om du har en lön under 48 000 kronor, eftersom du då missar intjänande till din allmänna pension.
- Har du ITP 2 kan arbetsgivaren anmäla in lönen före löneväxlingen till Collectum, annars missar du inbetalningar till din tjänstepension på den delen du löneväxlar.
- Om du löneväxlar påverkas flera andra försäkringar såsom A-kassa, sjuklönen och ITP:s sjukpension samt eventuell inkomstförsäkring, eftersom de beräknas på lönen efter löneväxlingen.
Tiotaggarlösning, eller alternativ ITP som det också kallas, är bara aktuellt för dig som är född 1978 eller tidigare, har ITP 2 och tjänar minst 58 197 kronor i månaden. En tiotaggarlösning är alltså en alternativ lösning till ITP 2 som din arbetsgivare kan erbjuda dig. Den innebär bland annat att du kan styra mer över din pension och hur pengarna placeras. Det här behöver du veta:
- Det är din arbetsgivare som bestämmer om arbetsplatsen ska erbjuda tiotaggarlösning eller inte.
- Det är viktigt att du läser på om skillnaderna mellan premiebestämd och förmånsbestämd pension.
- Arbetsgivaren kan erbjuda dig tre olika alternativ till ITP 2:
- ITP 1
- Tiotaggarlösning
- Förstärkt ITPK
- Tiotaggarlösningen ser olika ut från fall till fall, och styrs inte av kollektivavtalet.
- Du och din arbetsgivare ska ha ett skriftligt avtal om du ska teckna en tiotaggarlösning.
- Det är viktigt att både du och din arbetsgivare har koll på vad det är ni väljer – och vad ni väljer bort.
- Det är alltid du som tar det slutgiltiga beslutet om du ska ha tiotaggarlösning eller inte.
- Om du en gång lämnat ITP 2 finns ingen återvändo – förutom om du byter arbetsgivare.
Det beror på hur din och din familjs ekonomi ser ut. Om familjen behöver extra ekonomiskt skydd vid ett dödsfall kan det vara en bra idé att teckna försäkringarna. Men fundera över om det verkligen behövs, och hur det i så fall skulle påverka din pension.
Du som har ITP får gratis hjälp med dessa frågor via Rådgivningstjänsten
Du ska ha varit anställd tre månader i följd för att få inbetalningar till tjänstepensionen ITP 2. Din arbetsgivare betalar då in retroaktivt, så att du har ITP 2 från första anställningsmånaden.
Välj förvaltare och sparform med så långa avgifter som möjligt – det är ett enkelt sätt att få bättre avkastning om förvaltningen är lika bra i olika alternativ. Genom att upphandla förvaltare inom ITP blir det låga avgifter för alla vilket ger högre pension. Så med ITP är det med andra ord lätt att välja rätt.
Hör av dig till vår kundtjänst om du vill ha hjälp. Du som har ITP får också gratis rådgivning med Rådgivningstjänsten.