Till innehållet

Löneväxling

Löneväxling innebär att du som anställd tillsammans med din arbetsgivare kommer överens om att byta ut delar av din lön mot en förmån – till exempel extra pension. Löneväxling kan vara en bra idé om du har en månadslön över 50 000 kronor, då missar du inte att tjäna in pengar till din allmänna pension. Vi har samlat det viktigaste som du behöver veta.

Löneväxling - vad är det?

Enkelt uttryckt är löneväxling ett sätt att pensionsspara privat som möjliggörs av din arbetsgivare och som kan vara förmånligt på grund av skatteregler.

Det är alltid din arbetsgivare som avgör om det ska vara möjligt att löneväxla eller inte. Det är också din arbetsgivare som gör de extra inbetalningarna till pensionen.

Det här behöver du tänka på om din arbetsgivare erbjuder dig att löneväxla:

  • Löneväxling är inte en bra idé om du har en månadslön under 50 000 kronor, eftersom du då missar intjänande till din allmänna pension. För dig med en lägre lön passar till exempel investeringssparkonto och kapitalförsäkring, som banker och försäkringsbolag brukar erbjuda dig som vill pensionsspara privat, bättre.
  • Det är viktigt att all löneväxling dokumenteras i ett avtal mellan dig och din arbetsgivare.
  • Kontrollera vilka val du kan göra och vilka produkter du har att välja mellan, och vad de kostar i fondavgift. 
  • Om du löneväxlar påverkas flera andra försäkringar såsom a-kassa, sjuklönen och kollektivavtalad sjukförsäkring samt eventuell inkomstförsäkring, eftersom de beräknas på lönen efter löneväxlingen.
  • Löneväxling till pension räknas som tjänstepension. Det har betydelse på flera sätt, bland annat för beskattningen och för möjligheterna att placera och flytta pengarna som man vill.
  • Tänk på att du vid löneväxling till extra pension inte kommer åt pengarna lika lätt som vid annat eget sparande.

Arbetsgivare - detta behöver du veta om löneväxling

portfölj

Är du arbetsgivare?

Här kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på när en anställd ska löneväxla. 

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.