Till innehållet
Logga in

Vad är fribrev?

Ett fribrev är en pensionsförsäkring som det inte görs några nya inbetalningar till. Det kan till exempel handla om en tjänstepensionsförsäkring efter att du har slutat på ditt jobb.

Du kan ha ett eller flera fribrev, antingen i form av tjänstepension från en tidigare arbetsgivare eller från att du tidigare pensionssparat privat. Din försäkring läggs då i fribrev och det framtida värdet bygger på de inbetalningar som gjorts och hur försäkringens värde förändras. Det är vanligt att ha tjänstepensioner från flera olika arbetsgivare och att det finns ett eller flera gamla privata pensionssparanden. 2016 slopades avdragsrätten i privat pensionsförsäkring, vilket har gjort att många har privata pensionsförsäkringar i fribrev.

Om du börjat planera för att gå i pension är det bra att kolla upp när fribrevet börjar betalas ut. Om du vill ändra tidpunkten för utbetalning, se till att göra det innan försäkringen börjar betalas ut. En del börjar betalas ut per automatik när du fyller 65 år. När försäkringen börjat betalas ut brukar det inte gå att stoppa utbetalningen.

Läs om vad du behöver känna till innan du ska gå i pension.

 

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.