Till innehållet
Arbetare

Arbetare

Du som till exempel jobbar i butik, på lager, inom hotell, restaurang, industri, bygg och anläggning.

Fortsätt som arbetare
person framför dator

Tjänsteman

Du som till exempel jobbar med ekonomi, HR, kundvård, är lärare eller ingenjör.

Fortsätt som tjänsteman
portfölj

Arbetsgivare

Du som har anställda med kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Fortsätt som arbetsgivare

ITP

Du som är anställd på ett företag med kollektivavtal får pension via jobbet, och för dig som är tjänsteman heter den ITP. Den består av två delar – ITP 1 och ITP 2 – som funkar på olika sätt.
tankebubbla

För dig innebär ITP det här

ITP är Sveriges vanligaste tjänstepension för tjänstemän på privata företag. Att ha ITP innebär många bra saker. Den kanske mest självklara är att du får pengar sparade till din pension, som kommer göra din tillvaro efter arbetslivet lite bättre. 

Men ITP kan även hjälpa dig under arbetslivet, för förutom pensionen innehåller den nämligen också flera bra och trygga försäkringar. Genom dem kan du få extra pengar om du blir sjuk, och din familj kan få ersättning om du skulle dö. Din tjänstepension funkar som ett komplement till den pension du får från Pensionsmyndigheten och den ersättning du kan få från Försäkringskassan.

En annan bra sak med att ha pension som grundar sig i ett kollektivavtal är att du får vissa garantier. Om något till exempel skulle gå snett med en anmälan eller inbetalningarna din arbetsgivare gör, är din förmån fortfarande säkrad. 

Då har du ITP

Om du är tjänsteman och jobbar på ett privat företag med kollektivavtal – ja, då har du med största sannolikhet ITP. När ett företag tecknar kollektivavtal är arbetsgivaren nämligen skyldig att också teckna tjänstepension för sina anställda, och ITP är den vanligaste lösningen. Arbetsgivaren ska sedan anmäla sina anställda till det bolag som administrerar ITP – Collectum. 

Men det finns också andra liknande tjänstepensioner på marknaden. Så om du är osäker på vad just du har behöver du kolla upp det. Dessutom finns det två delar av ITP som innebär att din tjänstepension funkar på olika sätt – ITP 1, som är vanligast bland yngre tjänstemän, och ITP 2, som du bara kan ha om du är född 1978 eller tidigare. Så om du har ITP är det också en bra idé att kolla upp vilken av dessa du har. 

 

Din pension kan växa

Medan du fortfarande jobbar ligger din pension i tryggt förvar hos det försäkringsbolag som förvaltar pengarna, alltså din förvaltare. Förvaltaren ser till att dina pengar växer stadigt tills det är dags för dig att gå i pension. Eftersom kollektivavtalet står bakom din tjänstepension har kostnaderna för förvaltningen kunnat pressas rejält. Och det är ju så klart bra för dig, eftersom det betyder att det blir mer pengar kvar till din pension.

4 snabba fakta om ITP

 • ITP är framförhandlad av PTK (anställda tjänstemäns huvudorganisation) och Svenskt Näringsliv (arbetsgivarnas huvudorganisation). 
 • Över 2 miljoner tjänstemän på över 30 000 företag i Sverige har ITP. 
 • Varje år betalar företagen ungefär 50 miljarder kr för sin kollektivavtalade ITP.
 • Ta reda på mer om din tjänstepension hos Collectum och Alecta.

Om du har din pension i ITP 1

Om du är född 1979 eller senare har du ITP 1. Men på vissa företag har alla anställda den här pensionsplanen – oavsett ålder. Din arbetsgivare börjar betala in pengar till din pension från och med att du fyller 25 år. 

Så här beräknas inbetalningarna 

ITP 1 är en premiebestämd pension. Det betyder att summan din arbetsgivare betalar varje månad är bestämd i förväg. Däremot är det inte bestämt hur mycket du så småningom kommer få ut i pension – det beror på olika avgifter, hur pengarna växer och hur din lön förändras under arbetslivet. 

Det är nämligen din lön som styr summan din arbetsgivare betalar in. Den motsvarar en viss procent av den bruttolön du får varje månad. Just nu gäller det här: 

 • 4,5 % av bruttolönen upp till 42 625 kr per månad.
 • 30 % av den delen av bruttolönen som överstiger 42 625 kr per månad.

Deltidspension eller flexpension

Utöver insättningarna ovan sätts det in extra pengar in till din pension eftersom kollektivavtalet innehåller regler om deltidspension, eller flexpension som det också kallas. Fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund hur mycket det rör sig om på just din arbetsplats. Mer information hittar du på Collectum

Du kan också själv göra vissa saker för att din pension ska fyllas på ytterligare – till exempel löneväxla. Här nedanför, bland frågor och svar, kan du läsa mer om vad som gäller kring löneväxling. 

Placera dina pengar

När du har ITP 1 kan du själv styra över hur dina pensionspengar ska placeras och förvaltas. Men du har några saker att förhålla dig till: 

 • Hälften av pengarna behöver placeras i något som heter traditionell försäkring. Det innebär att din förvaltare väljer var de ska placeras. Men du kan själv välja i vilket av de upphandlade bolagen som erbjuder traditionell försäkring.  
 • För den andra halvan kan du välja mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring. Fondförsäkring innebär att du själv väljer i vilka fonder pengarna ska placeras. Här kan du välja ett eller två av de upphandlade bolagen. 

Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Alecta. Alecta har valts ut av parterna PTK och Svenskt Näringsliv för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

 

Om du vill ha ett återbetalningsskydd behöver du själv aktivt välja till det oavsett om du har din tjänstepension i förvalsalternativet hos Alecta eller hos någon annan förvaltare.

 

Du kan lägga till skydd för din familj

Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning om du skulle dö. Men kom ihåg att de här skydden innebär att din pension blir lägre, så lägg bara till dem om de verkligen behövs.

 • Återbetalningsskydd heter ena skyddet och innebär att det aktuella värdet av dina ITP 1 pengar betalas ut till din familj vid ditt dödsfall.
 • Familjeskydd heter det andra skyddet och innebär utbetalning med ett förutbestämt månadsbelopp i det antal år du valt, som längst 20 år. För kostnader och dina valmöjligheter läs mer på Collectum.

Om du har din pension i ITP 2

Du som är född 1978 eller tidigare har förmodligen ITP 2. Men vissa företag som tecknat kollektivavtal efter april 2006 kan ha ITP 1 för alla sina anställda – så kolla upp vad som gäller för dig! ITP 2 består av två delar. Den mindre delen, ITPK, kan du styra mer över själv.

Så funkar ITPK

Den mindre delen av din pension heter ITPK och är en premiebestämd pension. Det betyder att summan din arbetsgivare betalar in varje månad är bestämd i förväg. Däremot är det inte bestämt hur mycket du så småningom kommer få ut i pension – det beror på avkastning, olika avgifter och hur din lön förändras under arbetslivet. Det är nämligen just din lön som styr summan din arbetsgivare betalar in till ITPK. Summan motsvarar 2 % av den anmälda årslönen. Oftast din månadslön x 12,2.

Den här delen av din pension styr du över själv. Du kan välja i vilka av de upphandlade bolagen pengarna ska placeras, och om det ska vara i en traditionell försäkring eller fondförsäkring. Traditionell försäkring innebär att din förvaltare väljer var din pension ska placeras, medan du själv väljer fonder i en fondförsäkring.

Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos Alecta. Alecta har valts ut av parterna PTK och Svenskt Näringsliv för att ta hand om tjänstepensionen åt dig som av olika anledningar inte valt pensionsbolag. Förvalsalternativet innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning - ett tryggt pensionssparande.

Om du vill ha ett återbetalningsskydd behöver du själv aktivt välja till det oavsett om du har din tjänstepension i förvalsalternativet hos Alecta eller hos någon annan förvaltare.

Deltidspension eller flexpension

Utöver insättningarna ovan sätts det in extra pengar in till din pension eftersom kollektivavtalet innehåller regler om deltidspension, eller flexpension som det också kallas. Fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund hur mycket det rör sig om på just din arbetsplats. Mer information hittar du på Collectum

Du kan också själv göra vissa saker för att din pension ska fyllas på ytterligare – till exempel löneväxla. Här nedanför, bland frågor och svar, kan du läsa mer om vad som gäller kring löneväxling. 

Så funkar den andra delen av ITP 2

Den största delen av ITP 2 består av något som kallas förmånsbestämd pension. Det innebär att storleken på pensionen du kommer få ut är bestämd i förväg. Din arbetsgivare betalar alltså in så mycket som behövs för att du ska kunna få ut det förbestämda månadsbeloppet livet ut. Hur mycket det rör sig om påverkas av din lön och hur länge du sparat pengar i ITP 2. Läs mer om hur det funkar på Alecta. Där kan du också logga in på ”mina sidor” för att få aktuella siffror och information om just din pension. 

Du kan lägga till skydd för din familj

Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning om du skulle dö. Men kom ihåg att de här skydden innebär att din ITPK blir mindre, så lägg bara till dem om de verkligen behövs. 

 • Återbetalningsskydd heter ena skyddet och innebär att det aktuella värdet av dina ITPK pengar betalas ut till din familj vid ditt dödsfall.
 • Familjeskydd heter det andra skyddet och innebär utbetalning med ett förutbestämt månadsbelopp i det antal år du valt, som längst 20 år. För kostnader och dina valmöjligheter läs mer på Collectum.

Du som har ITP 2 och tjänar över 41 926 kr i månaden har automatiskt en livförsäkring – ITP Familjepension. Om du är gift eller har barn under 20 år kan de få ersättning från försäkringen om du dör. Du kan välja att styra om inbetalningarna till den här försäkringen så de istället går till din pension. Läs mer här. 

Är du en tiotaggare?

Om du tjänar över 55 902 kr i månaden kallas du för en tiotaggare inom försäkringsvärlden. Då kan det hända att din arbetsgivare erbjuder dig en helt annan pensionsplan – en så kallad tiotaggarlösning. Innan du fattar några beslut kring att byta pensionsplan är det viktigt att både du och din arbetsgivare har koll på vad det faktiskt innebär. Bland frågor och svar här nedanför hittar du saker du behöver tänka på.

 

Vanliga frågor och svar om ITP

Denna webbplats stöder inte Internet Explorer, var god byt till en annan webbläsare.